Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Jeugdzorg

Politie Zeeland heeft een speciaal team met jeugdzorgspecialisten. Zij zijn met zijn tienen; negen politiemensen en een teamleider. Meestal werken zij in uniform, maar soms ook in burger.

De voornaamste taak van het team is het ondersteunen van wijkteams en recherche. De hoofdtaken van de politie zijn: signaleren en handhaven. Dit kan bestaan uit het helpen bij een strafrechtelijk onderzoek, zoals diefstal, vernieling of mishandeling, waarbij jongeren betrokken zijn. Tijdens deze onderzoeken hebben de leden van het team Jeugdzorg met diverse personen overleg over lopende zaken. Dit kan zijn met een officier van justitie, de Raad voor de Kinderbescherming of de jeugdreclassering. Hun grootste aandacht bij jongeren gaat uit naar veelplegers, groepscriminaliteit en harde kern jongeren. Dit zijn belangrijke thema’s omdat mensen hier het meeste last van hebben.

Speciale aandacht heeft het team voor jongeren onder de 12 jaar. Het is belangrijk dat deze jongeren vroegtijdig worden aangesproken op hun gedrag. Kinderen jonger dan 12 jaar krijgen, met toestemming van hun ouders, een STOP- reactie. Dit is een soort taakstraf. Kinderen vanaf 12 jaar worden, bij eenvoudige zaken, de eerste keer doorverwezen naar het bureau HALT.

Signaleren, en daardoor handhaven, kan geschieden door het actief werkzaam zijn in projecten, zoals het School Adoptie Plan en projecten rondom Zinloos Geweld. Door deze projecten kun je voorkomen dat kinderen in aanraking komen met de politie. Als medewerkers van het team problemen tegenkomen met jongeren, dan nemen zij contact op met andere hulpverleners en verwijzen de jongeren door. Deze hulpverleners kunnen werkzaam zijn bij het bureau Jeugdzorg, De Raad voor de Kinderbescherming en het Algemeen Maatschappelijk Werk of het Advies Meldpunt Kindermishandeling.

Naast de aandacht voor signalering en handhaving vinden de medewerkers van het team ook dat slachtoffers goed geholpen moeten worden. De medewerkers van het team verwijzen jongeren die slachtoffer zijn door naar het bureau Slachtofferhulp, of bureau Jeugdzorg als ze slachtoffer zijn van pesten, een zedendelict of huiselijk geweld. De agenten in de wijk zijn en blijven een eerste aanspreekpunt voor de jeugd bij overlast en criminaliteit, het maakt hierbij niet uit of de jeugd het slachtoffer of de dader is.


« Ga terug


Cookie-instellingen beheren