Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
9 files van totaal 38 km

Zeer grote brand in centrum Goes

Toegevoegd: 07-01-2009, 15.26 uur
Zeer grote brand in centrum Goes
Door: Brandweer Goes

GOES - Het pand van café La Strada in de Sint Jacobstraat in Goes is woensdagmiddag grotendeels verloren gegaan bij een felle uitslaande brand.


Het pand van café La Strada in de St. Jacobstraat in Goes is woensdagmiddag grotendeels verloren gegaan bij een felle uitslaande brand. Tegen 15.00 uur werd de Goese brandweer gealarmeerd voor een binnenbrand in de St. Jacobstraat, één van de smalste straatjes in de Goese binnenstad.

Bij aankomst van de eerste tankautospuit en de autoladder bleek de brand te woeden op de zolderverdieping van het betreffende pand. Bij aankomst van de brandweer braken de vlammen door het dak. Dat was reden om snel op te schalen. Binnen enkele minuten werd opgeschaald naar het scenario 'zeer grote brand'.

De Gezamenlijke Meldkamer Zeeland (GMZ) alarmeerde daarop nog eens drie tankautospuiten en de bijbehorende ondersteunende voertuigen zoals een verbindingswagen en een commando-unit. Ook gingen de (Hoofd)Officier van Dienst en de Adviseur Gevaarlijke Stoffen ter plaatse. Ook werd een ambulance ter plaatse gestuurd en de politie stuurde diverse eenheden richting de Goese binnenstad.

Uitbreiding voorkomen
Toen de vlammen uit het dak sloegen was meteen duidelijk dat de zolderverdieping van het pand reddeloos verloren was. De brandweer concentreerde zich in de beginfase dan ook op voorkomen van uitbreiding van de brand naar de aangrenzende panden.

Het gevaar van branduitbreiding in de dichtbebouwde binnenstad is namelijk levensgroot. De inzet werd gestart vanaf twee kanten: aan de voorzijde in de smalle St. Jacobstraat en vanaf de achterzijde aan het Agnietenhof. Aan het Agnietenhof had de brandweer de meeste ruimte om slagvaardig op te kunnen treden.

Binnenaanval
Ook werd door een aantal brandweerlieden een binnenaanval in het pand uitgevoerd. De brandweer had namelijk informatie dat er mogelijk nog iemand in het pand aanwezig kon zijn. De zolderverdieping van het pand werd namelijk verhuurd aan drie personen. Op een gegeven moment moest, vanwege de snelle ontwikkeling van de brand in het pand, deze binnenaanval gestaakt worden. Gaandeweg de bluswerkzaamheden werd echter duidelijk dat zich niemand meer in het pand bevond. Voor alle zekerheid stond wel een ambulance stand-by om eventuele slachtoffers op te vangen.

Blussing
Nadat al het opgeroepen materieel ter plaatse was en de watervoorziening zeker was gesteld konden voldoende stralen ingezet worden om de brand zelf te blussen. Daartoe werden diverse stralen lage druk en een waterkanon vanaf de autoladder ingezet. Het blussen verliep voorspoedig en tegen half vijf kon het nader bericht 'brand meester' worden gegeven. Het nablussen duurde nog enkele uren. Belendende panden konden grotendeels gespaard worden, het vuur heeft door de gekozen aanvalstactiek geen kans gekregen om op andere panden over te slaan.

Binnenstad afgegrendeld
Een deel van de oostelijke binnenstad werd tijdens de brand door de politie afgegrendeld. De St. Jacobstraat was vanwege instortingsgevaar van de gevel van het pand tot verboden gebied verklaard, ook voor de brandweerlieden. De kans op instorting van de gevel was reeël. Verder sloot de politie ook de Oude Vismarkt, Gasthuisstraat, Rijfelstraat, Pijntorenstraat en een deel van de Oostwal af. Hierdoor bleef voldoende ruimte voor de brandweer beschikbaar. De St. Jacobstraat blijft voorlopig gedeeltelijk afgesloten in verband met instortingsgevaar.

Zenuwcentrum
Op de Oostwal werd het zenuwcentrum ingericht. Hier werden de verbindingswagen, commando-unit en de verzorgingsunit (mobiele kantine) gestald en vonden met regelmaat de overleggen plaats tussen de leidinggevenden. Ook werden hier andere belanghebbenden (o.a. DELTA en Salvage) opgevangen en werden de contacten met de massaal aanwezige pers onderhouden.

Schade
Een concreet schadebedrag is nog niet te noemen. De zolderverdieping en de 1e verdieping van het pand is echter totaal verwoest. Het dak en een deel van de gevel van de zolderverdieping zijn ingestort, de vloer. Op de begane grond is ook zware, vermoedelijk niet herstelbare schade ontstaan. Belendende percelen (Café de Vrijbuiter, 2e hands boekhandel Bladzij 13) hebben ook lichte brand-, rook- en waterschade opgelopen maar de panden bleven volledig behouden.


Foto's




Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Rebekka (9-1-2009 om 19:40)
Hee, heel veel sterkte ermee mandy, als er wat is je kan altijd vertellen. maar gelukkig ben je optijd gered of wakker geworden. veel sterkte xxx
Anoniem (9-1-2009 om 14:50)
Toen de brand begon had ik gewoon les maar we roken ineens een brandgeur en we keken uit het raam vanaf pontes bergweg en zagen al die rookwalmen toen ik uit was ben ik gelijk gaan kijken echt erg hoor sterkte aan bewoners en aan de eigenaar van la strada gelukkig heeft torro geen schadee :D
Rooie rinus (9-1-2009 om 11:23)
Oeterick sterkte jongen
Pieter (8-1-2009 om 23:15)
Nee Anne je ruikt nooit iets, ben ooit als brandweerman in een brandend huis huis gekomen met 13 personen die lagen te slapen. Toen het begon te branden was er één die wakker werd van de rook die de rest gelukkig op tijd heeft gered van de verstikkings dood.
Narriman (8-1-2009 om 22:06)
Gelukkig geen gewonden. De impact is enorm. Heel veel sterkte voor alle gedupeerden.
Pier (8-1-2009 om 16:53)
Erik en medewerkers,en bewoners sterkte, de overbuurman van galerie 1900
Cookie-instellingen beheren