Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
34 files van totaal 124 km

Nieuwe brandweerwagen voor korps Goes

Toegevoegd: 21-02-2009, 17.25 uur
Nieuwe brandweerwagen voor korps Goes
Door: Brandweer Goes
GOES - Deze week is op de kazerne aan de Oranjeweg in Goes de nieuwe tankautospuit voor de Goese brandweer afgeleverd. Deze tankautospuit vervangt de huidige TS 47-41. De huidige TS 47-41 gaat dienst doen als reservevoertuig onder het roepnummer TS 47-49.


De Goese brandweer heeft bij deze bestelling meegelift op de Zeeuws-Vlaamse mantelovereenkomst op basis waarvan al 7 tankautospuiten voor de gemeenten Hulst, Terneuzen en Sluis zijn aangeschaft. Naast de Goese brandweer heeft ook het korps Borsele twee nieuwe tankautospuiten binnen deze mantelovereenkomst aangeschaft en in gebruik genomen. De beide Borselse exemplaren zijn geleverd aan de posten Heinkenszand en Nieuwdorp.

Voor zowel het Goese als de Borselse voertuigen is gekozen voor het Volvo FM9-chassis met een opbouw van Ziegler Brandweertechniek uit Winschoten. De Volvo's voldoen aan de strenge Euro5 emissienormen.

CAFS
Het voertuig voor de hoofdpost in Goes is, tussen de eerder binnen de mantelovereenkomst bestelde voertuigen, een vreemde eend in de bijt. De nieuwe 47-41 is namelijk uitgerust met het zogenaamde Compressed Air Foam System (CAFS) én een bumpermonitor.

CAFS is een drukluchtschuim-systeem met als voordeel een veel grotere schuimopbrengst bij gebruik van - in verhouding - geringe hoeveelheden water. Daardoor kan met de tankinhoud van een reguliere tankautospuit toch een grote hoeveelheid schuim worden geproduceerd. Dit effect wordt bereikt door de toevoeging van lucht aan het schuim door middel van een in het voertuig ingebouwde compressor. Bovendien neemt met het CAFS ook de worplengte (de afstand waarover men schuim op een vuurhaard spuit) behoorlijk toe. Daardoor kan men een grote afstand tot de brand in acht nemen. Dat is belangrijk als er bijvoorbeeld explosiegevaar dreigt.

Het nieuwe voertuig heeft de beschikking over een watertank van 1.900 liter en een tank met schuimvormend middel (het middel dat aan water toegevoegd moet worden om schuim te kunnen maken) van 500 liter. Voor het kunnen leveren van het schuim is het voertuig uitgerust met een Powerfoam Pro 24-installatie van Ziegler.

Bumpermonitor
Het nieuwe voertuig is, behalve met de voorgeschreven uitrusting voor een 'standaard' tankautospuit, ook uitgerust met een bumpermonitor (water-/schuimkanon). Naast de reguliere twee haspels met hogedrukslang en -straalpijp is aan de achterzijde een extra haspel gemonteerd specifiek voor schuiminzetten. Overige uitrusting De standaardbepakking van het voertuig bestaat voorts uit een vastgestelde hoeveelheid slangmateriaal en watervoerende armaturen. Daarnaast is op het voertuig hulpverleningsmateriaal aanwezig voor inzet bij bijvoorbeeld verkeersongevallen en is de wagen voorzien van een lichtmast met twee schijnwerpers van 500 Watt.

Toenemende risico's
De aanschaf van dit bijzondere voertuig is noodzakelijk in verband met het toenemende vervoer van gevaarlijke stoffen over de A58 en de A256/N256. Bovendien neemt ook het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor toe. Ook maakt het de brandweer flexibeler bij een eventuele inzet in de toekomstige spoortunnelbak die dwars door Goes komt te liggen.

Opleiding
Meteen na de aflevering van het voertuig startten de opleidingen, kennismakingen en trainingen voor zowel chauffeurs als de rest van de brandweerlieden. Tijdens de oefenavonden doorloopt iedereen een kennismakingsprogramma zodat na ongeveer twee maanden het voertuig in actieve dienst komt. Chauffeurs zullen met het nieuwe voertuig rijvaardigheidstrainingen doorlopen.

's-Heer Arendskerke
Voor dit jaar staat ook de vervanging van de tankautospuit van de post 's-Heer Arendskerke gepland. Dit voertuig is inmiddels besteld en maakt onderdeel uit van een nieuwe mantelovereenkomst waaraan verschillende korpsen in Noord- en Midden-Zeeland deelnemen. De post 's-Heer Arendskerke krijgt de beschikking over tankautospuit op Mercedes-Benz Atego-chassis met een brandweertechnische opbouw van Ziegler.


Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Erik (23-2-2009 om 10:37)
De 47-39 blijft eerste uitrukvoertuig.
Martijn (22-2-2009 om 22:19)
Wordt de nieuwe 4741 het eerste uitrukvoertuig of blijft de 4739 dat?
Breskens (22-2-2009 om 12:24)
Gefeliciteerd Brandweer Goes!
Vonck (22-2-2009 om 08:50)
Afgelopen vrijdag kwam ik ze tegen in Goes.. Denk een proefrit of iets dergelijks. Prachtige wagen!
Bertus de Brandweer (21-2-2009 om 18:53)
In de hier bedoelde mantelovereenkomst zijn de voertuigen (2x) van brandweer Terneuzen ook met CAFs uitgevoerd. Klein foutje in de tekst dus. Het enige verschillen is m.i. de voorbumbermonitor. In iedere geval proficiat met het nieuwe voertuig
Cookie-instellingen beheren