Weerbericht:
Enkele buien, soms met natte sneeuw of hagel, vannacht droog
Verkeersinformatie:
37 files van totaal 124 km

Stijgende prijzen vragen om een kritische blik op uitgavenpatroon

Toegevoegd: 27-09-2022, 14:02 uurFoto: Pexels - Olia Danilevich

In tijden waarin de prijzen stijgen en steeds meer mensen in de financiële problemen dreigen te raken, is het verstandig goed over je uitgavenpatroon na te denken. Aankopen die je normaal gesproken wellicht doet zonder er veel bij stil te staan zijn nu niet meer zo vanzelfsprekend. Het is belangrijk grip te houden op je financiën, er bovenop te zitten en overzicht te bewaren over je inkomsten en uitgaven. Daarnaast moet je rekening houden met onverwachte zaken zoals een huishoudelijk apparaat dat kapot gaat en vervangen moet worden. Hoe ga je daarmee op en hoe houd je het overzicht?

Op zoek naar de beste aankoop

Wanneer je een wat duurdere aankoop moet doen is het in deze tijd extra belangrijk dat je geen miskoop doet. Als je al veel geld moet uitgeven, wil je zeker weten dat je het juiste product in huis haalt en je geld goed wordt besteed. Via Top5bestekopen kun je van veel verschillende producten onafhankelijke reviews lezen en is er een top 5 voor je samengesteld. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker kiezen welk product uit een bepaalde categorie bij je past. Denk ook goed na over de juiste prijs/kwaliteit verhouding. Een goedkoop product is niet altijd de beste keuze wanneer je krap bij kas zit. Op de lange termijn kan het het je namelijk meer geld kosten. Door goed online onderzoek te doen, doe je nooit meer een miskoop en kun je met een gerust hart je nieuwe stofzuiger of wasmachine aanschaffen. 

Geef jezelf bedenktijd
Voordat je bepaalde aankopen doet is het verstandig jezelf wat bedenktijd te geven. Veel van onze aankopen doen we zonder er echt goed over na te denken. Die extra trui of broek die zo leuk staat, maar die we eigenlijk niet nodig hebben. Gezellige accessoires zoals kussentjes of kaarsjes waar we ook prima zonder kunnen. Fijn op het moment dat het kan, maar als we op ons geld moeten letten zijn dat bedragen die zomaar ineens snel oplopen. Voordat je iets nieuws koopt, gun jezelf wat tijd en bedenk of je het op dat moment echt nodig hebt.

Huishoudboekje
Om grip te krijgen en houden op je uitgaven kun je een huishoudboekje bijhouden. Grip op je financiën begint namelijk met een duidelijk overzicht. Maak allereerst een overzicht van wat er maandelijks aan inkomsten binnenkomt en wat er aan vaste lasten uitgaat. Hierdoor heb je overzicht of je meer geld uitgeeft dan je hebt en wat er eventueel overblijft. Zet direct geld opzij voor aankomende kosten zodat je niet achter komt te lopen op bepaalde rekeningen. Een huishoudboekje kan een fysiek boek zijn, maar er zijn tegenwoordig ook talloze online programma’s of apps die je hierbij kunnen helpen. Dat maakt het nog makkelijker om op een eenvoudige manier inzicht te krijgen in je financiën.

Slimme keuzes maken en vergelijken loont
Nu alles duurder wordt is het verstandig om wat betreft je uitgaven slimme keuzes te maken. Zeker wanneer het terugkerende uitgaven betreft zoals bijvoorbeeld de dagelijkse boodschappen. Je kunt op een eenvoudige manier geld besparen door weekboodschappen te doen. Ook loont het om op zoek te gaan naar goede aanbiedingen voor houdbare producten zoals shampoo, tandpasta en wasmiddel. Deze producten kunnen lang worden bewaard en zijn dus geschikt om grootst in te slaan. Op de lange termijn scheelt je dat behoorlijk veel geld. Het kost wat meer tijd dan je normaal gesproken kwijt bent, maar prijzen vergelijken loont. Het internet geeft je de mogelijkheid om prijzen op te zoeken van verschillende winkels of merken. 

Zorg voor een buffer
In onzekere tijden is het verstandig om een buffer op te bouwen voor wanneer je op een later moment geld nodig hebt. De gasprijzen zijn al enorm hoog en het is niet voorspellen wat daar nog achterweg komt. Waarschijnlijk betaal je al een veel hoger maandbedrag, maar de kans bestaat dat je bij de eindafrekening moet bijbetalen. Het is wel zo prettig wanneer je dat geld achter de hand hebt. Zorg dus dat je aan het eind van de maand geld overhoudt zodat je dat opzij kunt zetten. Of maak direct geld over wanneer je je salaris gestort krijgt. Helaas heeft niet iedereen op dit moment die mogelijkheid. Wanneer het niet lukt om iedere maand wat geld opzij te zetten zorg er dan in ieder geval voor dat je niet meer geld uitgeeft dan je hebt. Maar geen gebruik van een afbetalingsregeling en zorg dat je niet in het rood komt te staan.


« Ga terug


Cookie-instellingen beheren