Weerbericht:
Enkele buien, soms met natte sneeuw of hagel
Verkeersinformatie:
4 files van totaal 16 km

Waarom moet ik het oliefilter en de olie in mijn auto vervangen?

Toegevoegd: 23-01-2023, 09:57 uur


Afbeelding over oliefilter van besteonderdelen.nl

Een van de belangrijkste taken van motorolie is de motor schoon te houden. Na verloop van tijd neemt de olie vuil en deeltjes op die de aandrijflijn binnenkomen, zodat alle onderdelen vrij kunnen bewegen. Het oliefilter vult deze rol aan door zoveel mogelijk overtollig vuil en verontreinigingen uit de motorolie te verwijderen. Hierdoor gaat uw olie iets langer mee, zodat u meer kilometers probleemloos kunt rijden voordat u ons servicecentrum moet bellen.

Afhankelijk van wie u het vraagt, kunt u uiteenlopende antwoorden krijgen op de schijnbaar eenvoudige vraag hoe vaak u oliefilters in voertuigen moet vervangen. Autofabrikanten suggereren vaak om de oliefilters te vervangen wanneer u uw olie laat verversen. De meeste onderdelen- en oliefabrikanten zeggen echter dat oliefilters moeten worden vervangen bij elke olieverversing, die elke 3.000 mijl of drie maanden moet plaatsvinden (wat het eerst komt).

Waarom is het vervangen van een oliefilter zo belangrijk? Vuil kan corrosie veroorzaken en na verloop van tijd de levensduur van een motor verkorten. Olie en filters moeten regelmatig worden vervangen om de motor in topvorm te houden. Het helpt u ook om meer kilometers te maken. Verhoogd brandstofverbruik kan worden veroorzaakt door slechte smering van de motor, dus zorg ervoor dat er voldoende schone olie in de motor zit.

Het is mogelijk om het filter te vervangen, maar niet de olie. Dit verkort de levensduur van het oliefilter en u zult het eerder vroeger dan later moeten vervangen. Als het oliefilter verstopt raakt door vuil, wordt de motor gedwongen het filter te omzeilen. De meeste motoren hebben deze functie ingebouwd om te voorkomen dat ze zonder olie komen te zitten, wat ze snel zou beschadigen. Als uw filter daarentegen verstopt is, schuren de onzuiverheden uit de olie tegen de bewegende delen van uw motor, waardoor slijtage ontstaat en de levensduur wordt beperkt.

De reden waarom dit belangrijk is, is om te garanderen dat de functies van dit belangrijke onderdeel van de auto correct werken. Er zijn ook enkele symptomen waarop u kunt letten. Deze kunnen erop wijzen dat de olie en het oliefilter van uw auto aan vervanging toe zijn, dus let goed op wat uw auto u probeert te vertellen.

 • Als uw auto versnellingsproblemen heeft
 • Lage oliedruk ervaart
 • De uitlaat is van kleur veranderd
 • Metalen geluiden die onder de motorkap van de auto vandaan komen
   

Oliefilter vervangen

 • Plaats de olieopvangbak onder de auto en zoek het oliefilter. Sommige filters bevinden zich onder de auto, terwijl andere samen met de bovenste motor worden geplaatst. Lees de gebruikershandleiding om de exacte locatie te weten te komen.
 • Eenmaal gelokaliseerd, maak het los of ontspan het met de filtersleutel door het tegen de klok in te draaien. Verwijder nu het oliefilter met uw handen. Breng een beetje motorolie aan op de nieuwe pakking voordat u het nieuwe oliefilter installeert. Dit helpt voorkomen dat de pakking te plakkerig wordt of dat er scheurtjes ontstaan die tot een olielek kunnen leiden.
 • Plaats ten slotte het nieuwe oliefilter met de hand en draai het vast met de filtersleutel door het met de klok mee te bewegen.
 • Nadat u de olie hebt afgetapt en het filter hebt vervangen, is het tijd om nieuwe olie toe te voegen. Lees de gebruikershandleiding om te bepalen welke motorolie het beste is voor uw auto. Draai de olievuldop los en giet nieuwe olie in de tank. Gebruik een trechter om morsen te voorkomen. Zodra u klaar bent, plaatst u de oliedop terug en veegt u de eventueel gemorste motorolie af.
 • Start vervolgens uw motor en laat hem een minuut draaien. Dit zorgt voor een grondige circulatie van de nieuwe olie. Controleer daarna het peil. Schakel uw auto uit en controleer het oliepeil door er een peilstok in te steken. Zodra u de juiste waarde vaststelt, draait u de dop vast.

« Ga terug


Cookie-instellingen beheren