AMBER-Alert


Het AMBER Alert is een landelijk waarschuwingsbericht na een kindervermissing of kinderontvoering. Met het AMBER Alert kan de politie een kindervermissing snel in heel Nederland bekend maken. De politie verstuurt het AMBER Alert via websites, Twitter en e-mail. Maar ook via sms, instant messaging, televisie en radio.

Wanneer de politie een AMBER Alert verstuurt
De politie verstuurt alleen AMBER Alerts als het leven of de gezondheid van een kind serieus gevaar loopt. Of een kind serieus gevaar loopt is niet altijd meteen duidelijk. Maar in sommige gevallen is er geen twijfel mogelijk. Bijvoorbeeld als een onbekend persoon het kind een auto heeft ingetrokken die er vervolgens vandoor is gegaan. AMBER Alerts gaan altijd in het hele land uit.

Waarom wordt er niet bij iedere vermissing een AMBER Alert verstuurd?
Een AMBER Alert zet het hele land op zijn kop. De foto van het AMBER Alert-kind is dan direct overal te zien. Dat kun je niet iedere dag doen, want dan zou het mensen niet meer opvallen. Er zijn dus strikte criteria opgesteld; alleen bij de meest urgente vermissingen wordt een AMBER Alert verstuurd. Het gebruik van AMBER Alerts bij minder risico opleverende vermissingen zou het speciale effect van het systeem wegnemen. Maar wat dan bij andere vermissingen? Iedere dag raken er in Nederland immers kinderen vermist. Gelukkig worden ze na kortere of langere tijd vrijwel allemaal levend teruggevonden. Het gaat dan vooral om kinderen die weglopen.


Wilt u een AMBER Alert laten uitgaan?
Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Hier doet u aangifte van vermissing. De politie kan vervolgens zorgen dat een AMBER Alert wordt verstuurd.

Abonneren op AMBER Alert
Het is mogelijk u op AMBER Alerts te abonneren. Bij een kindervermissing of kinderontvoering krijgt u dan direct bericht. U ontvangt AMBER Alerts via sms, e-mail, Twitter, Facebook, Hyves, RSS of iGoogle gadget. Dit afhankelijk van de media die u gebruikt. Heeft u een website of een groot reclamescherm? Dan kunt u AMBER Alerts ook daarop laten verschijnen.
 
Burgernet
AMBER Alert en Burgernet zijn verschillende systemen. AMBER Alert is een landelijk waarschuwingssysteem dat helpt vermiste kinderen op te sporen. Burgernet is een telefonisch netwerk van bewoners en ondernemers in een bepaalde buurt. Burgernet richt zich ook op andere incidenten. De politie kan bij Burgernet via sms of een ingesproken bericht burgers vragen te helpen bij een zoekactie als er iets in die buurt gebeurt.


« Ga terug