Burgernet


Burgernet is een telefonisch netwerk van bewoners en ondernemers in een bepaalde buurt. De politie kan via sms of een ingesproken bericht burgers vragen te helpen bij een zoekactie als er iets in die buurt gebeurt.

Hoe Burgernet werkt
De politie stuurt mensen die meedoen met Burgernet binnen een bepaalde cirkel een spraakbericht of sms. Zij worden gevraagd uit te kijken naar een verdacht of vermist persoon of voertuig. Als zij iets verdachts zien of horen kunnen zij bellen naar een gratis telefoonnummer. Zo kan de politie gerichter en sneller zoeken. Na afloop van de zoekactie krijgen alle deelnemers een bericht met informatie over het resultaat.

Burgernet ook voor andere hulpdiensten
Het Burgernetsysteem kan ook door andere hulpverleningsdiensten gebruikt te worden. De brandweer of GGD/GHOR kan bijvoorbeeld meldingen van gevaarlijke stoffen of vervuild zwemwater doorgeven. Burgernet is tot nu toe vooral ingezet voor opsporing.

Deelname Burgernet
Bent u 16 jaar of ouder en woont u in een gemeente die meedoet aan Burgernet, dan kunt u zich  aanmelden via de website Burgernet.nl. Als u niet in een deelnemende gemeente woont, maar er wel werkt, kunt u zich ook aanmelden. Aanmelden voor Burgernet kan ook met een aanmeldformulier. Dit kunt u afhalen bij de plaatselijke gemeente of politie. Voor deelname moet u in het bezit zijn van een mobiele telefoon.

Amber Alert
Amber Alert en Burgernet zijn verschillende systemen. Amber Alert is een landelijk waarschuwingssysteem dat helpt vermiste kinderen op te sporen. Burgernet richt zich ook op andere incidenten.


« Ga terug