Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
6 files van totaal 29 km

Onvrede over opslag vuurwerk in politiebunker

Toegevoegd: 30-12-2005, 13.07 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant (PZC)

HEINKENSZAND - De Statenfractie van GroenLinks vindt het maar niks dat de provincie aan de politie een gedoogvergunning heeft gegeven voor het opslaan van in beslag genomen vuurwerk in een bunker bij het politiebureau in Heinkenszand.

De politie neemt dezer dagen een hoop vuurwerk, waarvan een groot deel illegaal, in beslag. Op acht locaties in Zeeland kan dat worden bewaard in brandvertragende kasten. Daar mag echter maar zo’n 25 kilo vuurwerk in. Daarom heeft de politie de provincie een vergunning gevraagd voor het opslaan van grotere hoeveelheden vuurwerk in een bunker bij het politiebureau in Heinkenszand.

De fractie van GroenLinks in Provinciale Staten is niet blij met de vergunning. In een brief aan Gedeputeerde Staten (GS) stelt ze dat het politiebureau dichtbij het bewoonde deel van Heinkenszand ligt en dat de overheid na de vuurwerkramp in Enschede heeft beloofd niet meer te gedogen. De partij snapt niet waarom GS nu dan een gedoogvergunning voor het gebruik van de bunker hebben afgegeven. GroenLinks vindt het niet eerlijk dat heel wat vuurwerkverkopers in de provincie vorig jaar een verbod kregen om vuurwerk op te slaan, omdat ze hun zaakjes niet op orde hadden, maar dat de politie nu wel mag opslaan zonder een deugdelijke beschikking.

Volgens gedeputeerde J. Suurmond mag uit het feit dat er een gedoogbeschikking is afgegeven niet worden afgeleid dat de bunker van de politie niet aan alle vereisten voldoet. „Die opslagplaats is honderd procent in orde. Daarom krijgen ze ook een echte vergunning“, zegt hij. „Dat vergt echter wat tijd. De gedoogvergunning dient alleen maar om de tussenliggende periode te overbruggen. Anders kan de politie het in beslag genomen vuurwerk niet kwijt. Dat kunnen ze zeker in deze drukke tijd niet hebben.“ Op de vraag of GroenLinks voor niets paniek aan het zaaien is, zegt Suurmond: „Dat zijn uw woorden, maar ik zal ze niet ontkennen.“

Ook woordvoerder A. Don van de politie zegt dat de veiligheid op geen enkele manier in het geding is. Hij stoort zich een beetje aan de wilde verhalen die nu de ronde doen. Het vuurwerk kan volgens hem zonder enig gevaar worden opgeslagen in Heinkenszand. Don benadrukt dat het niet om heel grote hoeveelheden gaat. In de bunker mag volgens hem maximaal 150 kilo vuurwerk liggen. „Voor het zuiden van het land is er een grote opslagplaats in Brabant, maar je begrijpt dat we daar niet voor ieder rotje heen rijden“, zegt hij. „Maar als het nodig is, bijvoorbeeld omdat het maximum aantal kilo’s in Heinkenszand is bereikt of de aard van het vuurwerk erom vraagt, brengen we het absoluut weg.“


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren