Weerbericht:
Helder, van het oosten uit wolkenvelden, overdag wisselend bewolkt en droog
Verkeersinformatie:
Geen files

Controles en campagne blowen en autorijden van start

Toegevoegd: 03-04-2009, 14.25 uur
Door: Laurens Jobse
MIDDELBURG - Vandaag is de internationale euregionale campagne Don’t Blow And Drive gepresenteerd in het provinciehuis van de Provincie Zeeland in Middelburg.


De campagne is bedoeld om Nederlandse, Belgische en Franse coffeeshopbezoekers te wijzen op de risico’s van autorijden onder invloed van cannabis.

Jaarlijks bezoeken duizenden Nederlanders, Belgen en Fransen de Zeeuwse coffeeshops. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van hen onder invloed van cannabis terugrijdt naar de eigen woonplaats. Dit zorgt voor verkeersonveiligheid in Zeeland, Vlaanderen en Noord-Frankrijk.


Deze situatie verontrustte de burgemeesters van de grensgemeenten. Onder impuls van gouverneur Denys zijn het Euregionaal Veiligheidsoverleg Scheldemond en de Euregio Scheldemond daarop een grensoverschrijdend project gestart dat de verkeersveiligheid moet vergroten.

Het project bestaat uit de voorlichtingscampagne Don’t Blow And Drive en de intensivering van handhavingscontroles. Met name in België zijn deze controles het afgelopen jaar al toegenomen. Ook tijdens grens-overschrijdende acties, ‘Hazeldonk-Etoile’ geheten, wordt extra gecontroleerd op het autorijden onder invloed van drugs.

Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid vallen er in Nederland ieder jaar tachtig verkeersdoden als gevolg van het rijden onder invloed van drugs. Dit is circa 10% van alle verkeersdoden. Uit de Belgian Toxicology and Trauma Study blijkt dat 10% van de bij een ongeval gewond geraakte bestuurders sporen van drugs in hun bloed hadden. Jaarlijks gaat het dan om circa 6.300 slachtoffers.

De voorlichtingscampagne bestaat uit Nederlandstalige en Franstalige folders, een tweetalige interactieve website en ondersteunend materiaal in de coffeeshops. De boodschap van de campagne luidt: Don't Blow And Drive. Niet sturen als je cannabis hebt gebruikt. Ook wordt opgeroepen om vooraf af te spreken wie er terugrijdt.

De campagne wordt gecoördineerd door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ), in samenwerking met het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). De campagne is financieel mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het Scheldemondfonds, de Provincie Oost-Vlaanderen, de Provincie Zeeland en de gemeente Terneuzen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat is geïnteresseerd in de uitkomsten van het evaluatie-onderzoek en levert hieraan een bijdrage.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jacob (3-4-2009 om 15:31)
Wat een bullshit weer,. beter pakken ze die harddrugs van een alcohol aan. Ook al rook je 100 joints dood ga je er niet aan wetenschappelijk bewezen. Drink je meer dan een paar glazen alcohol heb je al kans op een alcohol vergiftiging. Alcohol is geest vernauwend alcohol drinkers zijn dom
Cookie-instellingen beheren