Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Gezamenlijke aanpak winkelcriminaliteit

Toegevoegd: 24-04-2009, 11.43 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - De politie en de Kamer van Koophandel hebben de handen ineen geslagen om de criminaliteit in winkels tegen te gaan. Winkeliers in Goes, Hulst, Middelburg, Sluis, Terneuzen, Vlissingen en Zierikzee hebben deze week een enquête ontvangen met vragen over de mate van overlast door criminaliteit die zij ervaren.


Uit de aangiften en de meldingen die bij de politie bekend zijn, blijkt dat Zeeland relatief veilig is. Wel ziet de politie een toename van zwaardere misdrijven, zoals overvallen. De kleine criminaliteit verschuift van winkels die veel beveiligingsmaatregelen genomen hebben, zoals supermarkten en benzinestations, naar winkels die minder goed beveiligd zijn.

 
Met de enquête willen politie en Kamer van Koophandel de bewustwording bij de ondernemers vergroten. Uit ervaringen elders in Nederland blijkt namelijk dat het beter is om van tevoren maatregelen te nemen dan achteraf.

Uit vergelijkbaar onderzoek onder de Zeeuwse winkeliers in 2005 bleek dat zes op de tien winkeliers wel eens met winkeldiefstal is geconfronteerd. Door nu het onderzoek te herhalen wordt opnieuw inzicht gekregen in de aard en omvang van de overlast die winkeliers ervaren. Ook worden bepaalde ontwikkelingen ten opzichte van 2005 zichtbaar.

Kortere lijnen
De Kamer van Koophandel is al een aantal jaren actief in het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Zeeland, waarmee ze samen met het Openbaar Ministerie, de gemeenten, de Politie Zeeland, het MKB-Zeeland en de Brabants-Zeeuwse Werkgeversorganisatie (BZW) het ondernemen in Zeeland veiliger wil maken. Door kortere lijnen tussen de partijen kan eventuele overlast beter en sneller worden aangepakt. Het lokale Keurmerk Veilig Ondernemen voor winkelgebieden en bedrijventerreinen is een voorbeeld van een gezamenlijke preventieve actie.
 
De resultaten van de enquête moeten nog voor de zomer bekend zijn.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Adje (25-4-2009 om 02:42)
Waarom vertellen jullie de nieuwe aanpak???? Niks zeggen en gewoon pakken lijkt me beter
Cookie-instellingen beheren