Weerbericht:
Bewolkt en regenachtig
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

Brandweer oefent met paarden

Toegevoegd: 30-04-2009, 11.12 uur
Brandweer oefent met paarden
Door: Ard van Overloop

KAPELLE - Veelvuldig wordt geoefend in het redden van mensen, maar deze week waren bij brandweer Kapelle paarden aan de beurt.

Regelmatig wordt de brandweer opgeroepen voor het bevrijden van deze viervoeters, paard vast in een sloot of ingeval van evacuatie bij brand. Dit zijn geen inzetten zonder risico's en deskundig inzicht is hierbij een vereiste. Vandaar de oefening.

In Stoeterij Dandelion in Nisse werden de spuitgasten allereerst theoretisch voorgelicht over paarden, hun huisvesting, gedrag van paarden, zintuigen, rangorde en lichaamstaal. Omdat paarden zogenaamde 'vluchtdieren' zijn is correcte benadering en begeleiding van groot belang, hierop werd geoefend en men moest paarden voorzien van een hoofdstel of een zelfgemaakt hoofdstel gemaakt van touw.

Er werd geoefend met paarden van verschillende karakters en postuur, ook hoe je een verschrikt paard moet begeleiden werd gedemonstreerd. Als laatste werd met adembescherming getraind, voor de paarden en ook de brandweervrijwilligers een spannend moment. De geleerde technieken werden toegepast met goede resultaten.

Bij de evaluatie aan het eind van de avond was de conclusie duidelijk: paarden moet je (leren) kennen doch; het grootste gevaar is het gevaar niet zien... Kortom een heel leerzame en nuttige oefening.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750