Weerbericht:
Wolkenvelden en enkele opklaringen met eerst mist. Vanavond regen en sneeuw
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 3 km

Maandag start zittingen Checkpoint

Toegevoegd: 12-06-2009, 18.42 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - De rechtbank in Middelburg start maandag met de regiezitting in het onderzoek naar het reilen en zeilen bij coffeeshop Checkpoint in Terneuzen. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Maandag en dinsdag komen zeventien personen voor die worden verdacht van onder meer het bedrijfsmatig verwerken en verkopen van softdrugs en het aanwezig hebben van een grote hoeveelheid softdrugs. Dat laatste werd geconstateerd op 1 juni 2007 en 20 mei 2008.
 
Het OM wil de groep verder het exporteren van softdrugs en deelname aan een criminele organisatie ten laste leggen. Onder de verdachten bevindt zich ook de 57-jarige eigenaar van Checkpoint.


Tijdens de regiezittingen wordt de verdere procedure van de strafzaken besproken. De stand van het onderzoek komt aan bod alsmede aanvullende onderzoekswensen van de verdediging en de officier van justitie. Het gaat om zogenaamde voorvragen die beantwoord moeten zijn voor aanvang van de inhoudelijke behandeling. Die staat gepland in de periode van 3 tot en met 13 november.

Tijdens de regiezitting gaat het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM) de crimineel behaalde winst terugvorderen van de verdachten. Dit bureau is een strafrechtelijk financieel onderzoek gestart dat zich richt op onrechtmatig verkregen winsten. In dat kader is er beslag gelegd op een skihal in Terneuzen. Die hal zou immers gefinancieerd zijn meld geld dat afkomstig was van Checkpoint. Tijdens de regiezitting zal de ontnemingsofficier een ontnemingsvordering uitspreken van 27 miljoen tegen de hoofdverdachte in de zaak; de eigenaar van de shop.

In 2007 startte het onderzoek rond Checkpoint naar aanleiding van aanwijzingen dat de maximaal toegestane handelsvoorraad van de coffeeshop stelselmatig werd overschreden. Na een doorzoeking op 1 juni van dat jaar en inbeslagname van een grote hoeveelheid softdrugs werd de shop voor enkele dagen gesloten.

Na heropening werd vrijwel meteen dezelfde hoeveelheid klanten, tussen de 2.000 en 3.000 personen per dag, bediend door Checkpoint. Het tweede onderzoek richtte zich daarom op de aanvoer van de softdrugs. Dit leidde tot een inval op 20 mei 2008. Hierbij werd wederom een grote hoeveelheid softdrugs in beslag genomen. In totaal werd tijdens de twee invallen ruim 200 kilo drugs aangetroffen.
 
Zie ook:
- 20/05/2008: Opnieuw inval coffeeshop Checkpoint
- 16/05/2008: Lonink: Checkpoint half jaar dicht na inval
- 16/07/2008: Checkpoint zeker tot januari 2009 dicht
- 07/03/2008: Vijf aanhoudingen bij protestactie coffeeshops T'neuzen
- 07/03/2008: Politie houdt drugsprotest Voorpost in de gaten
- 05/06/2007: Veel te veel drugs bij coffeeshop Checkpoint Terneuzen
- 04/06/2007: 'Checkpoint krijgt waarschuwing'
- 01/06/2007: Grote politie inval bij coffeeshop Terneuzen


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Ignoramagirl (18-6-2009 om 15:04)
Dan heb je ook geen overlast meer van de jeugd die savonds en snachts rondhangen CP doet en deed niets fout en nu gaan de meeste denken kijk daar heb je weer zo'n junk zoals ze heel de jeugd noemen maar dan zit je fout ik ben geen gebruiker maar ik leef mee met de rest die nu moeilijk moeten doen
Ignoramagirl (18-6-2009 om 14:59)
Wat doet de gemeente toch moeilijk door CP dicht te houden veroorzaak je alleen nog maar meer criminaliteit zoals thuis kweek en verkooppunten en dan nog meer gaan klagen over de jeugd laat CP OPEN
Henk (13-6-2009 om 14:27)
@piet. Aan jou reactie te lezen zit je zelf al jaren aan de drugs. De Gem. Terneuzen heeft MILJOENEN! verdient aan CP die gewoon z'n belasting betaalde. Alleen al 1.3 ton aan parkeergeld word er nu misgelopen sinds CP dicht is. Het probleem is het hypocrite beleid.Dat moet veranderd worden
Iemand (12-6-2009 om 23:50)
Opgeblazen zaak.Beter vrijgeven die handel dan verdwijnt de criminalitiet hier achter ook.Dank u,
Balkellende (12-6-2009 om 22:38)
Invallen doen als je precies weet wat er speelt, keurig belasting heffen als je weet dat er veel te grote hoeveelheden softdrugs worden verkocht om nog binnen het gedoogbeleid te blijven. Balkenende " we willen er graag zelf meer aan verdienen, dubbel plukken noem ik het ".
Balkellende (12-6-2009 om 22:16)
Ze zouden de belastingdienst moeten aanklagen voor het innen van omzetbelasting over geld dat verdiend is met de verkoop van deze softdrugs.
Cookie-instellingen beheren