Weerbericht:
Eerst nog enkele buien. Vannacht en morgenochtend (dichte) mist
Verkeersinformatie:
Geen files

'Blussen brand duurt nog dagen'

Toegevoegd: 14-06-2009, 12.41 uur
'Blussen brand duurt nog dagen'
Door: Roland de Jong

SINT MAARTENSDIJK - De brandweer verwacht nog zeker twee tot drie dagen bezig te zijn met het blussen van de enorme brand die zaterdagavond ontstond in Sint Maartensdijk.


In het pand bevindt zich onder andere notenolie en een grote hoeveelheid pinda´s. Het blussen van de pinda's is volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland vrijwel onmogelijk en blussing zal daarnaast grote overlast voor de omgeving veroorzaken. Er is daarom besloten geen blusactie te ondernemen. Zeker is dat een dergelijke brand langdurig, tot enkele dagen kan woeden.

Op het hoogtepunt van de inzet werden zaterdagavond al ruim dertig brandweervoertuigen en ongeveer honderd brandweermensen ingezet. De brandweervoertuigen kwamen uit de gehele regio Zeeland en een aantal uit de regio midden en west Brabant. Hierbij werden tevens twee zogenaamde crashtenders van de vliegbasis Woensdrecht ingezet.

Ter plaatse werd de inzet door een multidisciplinair commandoteam met vertegenwoordigers van de hulpdiensten geleid. In Middelburg kwam een operationeel team voor de coördinatie van de inzet bijeen. De politie is ingezet voor het afzetten van de omgeving. Er is enige tijd een ambulance beschikbaar geweest bij de brand, deze is niet ingezet.

Binnen de gemeente Tholen worden op dit moment nog de eventuele gevolgen voor bewoners en bedrijven in kaart gebracht. De brandweer meldde vanmiddag rond 13.00 uur dat de brand onder controle was. De inzet van brandweereenheden is sinds zondagmorgen
teruggebracht. Er blijven twee blusploegen aanwezig om de grote hoeveelheid pinda’s in het gebouw gecontroleerd te laten uitbranden. Hierdoor wordt overlast voor de omgeving zo veel mogelijk beperkt. Het kan nog enkele dagen duren voor een dergelijke brand volledig is uitgewoed.

Vanwege de regen is er sprake van stankoverlast. Bij eventuele klachten over stank van de brand kan gebruik worden gemaakt van de provinciale milieuklachtenlijn via het telefoonnummer 0118-412323.
  
Zie ook:
- 13/06/2009: Rookpluim enorme brand goed zichtbaar
- 13/06/2009: Explosies bij zeer grote brand
- 13/06/2009: Zeer grote brand in Sint Maartensdijk


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Paul (17-6-2009 om 08:08)
Heb respekt voor de brandweer ze hebben hun best gedaan jammer dat er in de buurt van de loodsen geen blus water was was het misschien iets beperkt gebleven. Ssterkte voor de eigenaren.
Henk (16-6-2009 om 21:41)
Jantje als de brandweer gaat blussen dan ontstaat rook en stank. Vanmorgen stonk het zo omdat het geregend had. Zaterdag stonden er veel mensen in de rook te kijken(ben zelf ook ff geweest)nu klagen dat ze er zo een last van hebben. Laat dit maar aan de brandweer over die weten wel wat ze doen.
Jantje (16-6-2009 om 09:19)
Nu de wind is gedraaid hebben we in scherpenisse vee last van de rook en de stank is niet normaal meer hopelijk snel blussen die hap en klaar is kees
Henk (15-6-2009 om 22:05)
Ik ben net nog even wezen kijken. pinda's branden nog goed. Nog steeds aardige rookpluim en een aardig luchtje. Grote pluim voor alle brandweermannen want dit was toch een grote klus. Sterkt voor alle eigenaren.
Bru (15-6-2009 om 22:05)
Die leon snapt er nie veel van dat de hulpdiensten er ook wel is voor hem kunnen zyn....
Jaya (15-6-2009 om 21:42)
Heel veel respect voor de brandweermannen, de mannen in de crashtenders en de politie. Gelukkig is er niemand gewond geraakt. De explosies hadden zeker schrikmomenten opgewekt. Sterkte nog aan allen