Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
6 files van totaal 24 km

Commandant stadsgewest luidt noodklok

Toegevoegd: 04-01-2006, 18.03 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant (PZC)

MIDDELBURG - Van de twintig rampenbestrijdingsplannen die Zeeland klaar moet hebben voor risicovolle bedrijven, zijn er nog maar tien gereed. R. Maljaars, brandweercommandant van de stadsgewestelijke brandweer uitte daarover gisteren zijn zorg in zijn nieuwjaarsrede.

„De eindverantwoording ligt bij het hoofd van de Regionale Brandweer Zeeland, maar veel incidenten of rampen kunnen op het grondgebied van Vlissingen en Middelburg plaatsvinden“, vertelt Maljaars. „Ik heb daar mijn zorgen over. Op 1 januari hadden er weer een paar plannen klaar moeten zijn, daar is nu een halfjaar uitstel voor gegeven.“

Volgens de commandant is de ingewikkelde materie blijven liggen door te weinig capaciteit bij de Regionale Brandweer. Die moet namelijk gesprekken voeren met politie, gemeenten en het betreffende bedrijf. Scenario Bedrijven waarvoor inmiddels wel een rampenplan klaarligt, zijn onder meer Total, Sea Way, Dow en Eastman.

Voor bijvoorbeeld Petroplus is er geen rampenplan. „Je moet het zien als referentiekader. Als zich bij Eastman een incident voordoet, en de officier van dienst meldt volgens welk scenario uit het plan we gaan werken, weet iedereen wat de bedoeling is en hoe de zaak er voor staat. Van brandweerman tot Commissaris van de Koningin. Als dat plan er niet is, moeten we een inschatting maken en verloopt de communicatie niet goed“, verduidelijkt Maljaars.

De commandant verwacht dat het achterstallig onderhoud zal worden ingelopen na de besluitvorming van de dertien gemeenteraden over de Veiligheidsregio waar de Zeeuwse hulpdiensten in worden samengevoegd. Bovendien is inmiddels een adviesbureau uit Geldrop uitgenodigd te helpen met het opstellen van de plannen. Maljaars vindt het van groot belang dat alle hulpverlenende instanties die bij een ramp betrokken zijn ’er doorheen kruipen’.

„Op papier is het altijd mooi, maar de winst zit ’m in het samen opstellen zodat je het kan uitvoeren. Vergelijk het maar met een spiekbriefje. Dat verliest ook zijn waarde zodra je het geschreven hebt, want dan zit het al in je hoofd.“ JaarcijfersVerder nam de brandweercommandant de cijfers van het afgelopen jaar door. De stadsgewestelijke brandweer Vlissingen/ Middelburg is in 2005 vaker uitgerukt dan in 2004 en heeft vaker hulp verleend bij ongevallen.

In 2005 rukte de brandweer van het stadsgewest Vlissingen-Middelburg 702 keer uit. In 2004 werd 641 keer een beroep gedaan op de brandweer voor het blussen van een brand. „Toch is er in het geval van brand geen stijgende lijn te zien over de afgelopen jaren“, licht Maljaars de cijfers toe.

„Het hobbelt een beetje.“ Bij het verlenen van hulp zoals het tillen van mensen op een brancard is de assistentie van de brandweer toegenomen. In 2005 kwam dat 288 keer voor, het jaar daarvoor 160 keer. Hier is wel een stijgende lijn te zien. Volgens Maljaars komt dat omdat de gewestelijke brandweer die taak nog maar een paar jaar uitvoert.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren