Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
36 files van totaal 122 km

Zeeuwse gemeenten doen proef met sms-alarmeringen

Toegevoegd: 12-01-2006, 12.40 uur
Door: Roland de Jong [Redactie HVZeeland.nl]

MIDDELBURG - Alle Zeeuwse gemeenten doen mee aan een proef met sms-alarmeringen bij calamiteiten.

Deze week verspreid het Ministerie van Binnenlandse Zaken brieven waarin mensen wordt gevraagd zich op te geven voor de dienst. Ingeschreven Zeeuwen krijgen, indien er zich een ramp of calamiteit voordoet een berichtje op hun mobiele telefoon.

Het sms-alarm maakt gebruik van een zogeheten Cell Broadcast-techniek. Deze techniek meet door middel van de zendmasten voor mobiele telefonie wie zich in de getroffen regio bevindt. De berichten die door middel van deze techiek worden verzonden kunnen alleen ontvangen worden als de telefoon aan staat, dit in tegenstelling tot de gewone sms-berichten.

Voordeel van deze techniek is wel dat de berichten gewoon verstuurd kunnen worden als het mobiele netwerk door overbelasting uitvalt. De houders van mobiele telefoons die gebruik willen maken van Cell Boradcastberichten moeten hun telefoon overigens eenmalig (laten) instellen.

Het grootste voordeel van de techniek is dat iedereen persoonlijk wordt bereikt. Vrijwel tijdens elke landelijke sirenetest blijkt dat niet alle sirenes afgaan. Als de sirenes bij een calamiteit niet afgaan, is het sms-alarm een handige back-up. Verder kan direct informatie worden meegezonden over de calamiteit en welke actie men moet ondernemen. Iets wat via de sirene niet kan.

In het Zuid-Hollandse Zoetermeer wordt overigens als sinds vijf oktober vorig jaar getest met het systeem. In totaal doen ongeveer duizend inwoners van die gemeente mee aan de proef. Zoetermeer was de eerste gemeente in Nederland die experimeteerde met de mogelijkheden van sms-alarm.

De inschrijvingsperiode voor onze provincie loopt nog tot 23 januari.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren