Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
68 files van totaal 274 km

Nieuwe campagne fietsverlichting

Toegevoegd: 30-10-2009, 09.04 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - "Val op" is de slogan van de nieuwe verkeersveiligheidscampagne die aanstaande maandag van start gaat.


Zien en vooral gezien worden is de boodschap van de nieuwe fietsverlichtingscampagne. De slogan "Val op" moet fietsers aansporen om ook in de donkere periode van het jaar voor iedereen goed zichtbaar aan het verkeer deel te nemen.
 
De boodschap is gericht aan alle fietsers, maar in het bijzonder aan jongeren. "Meer dan gemiddeld fietsen zijn slecht of zelfs onverlicht. Dat is niet alleen gevaarlijk, maar ook nog eens helemaal niet nodig", aldus de provincie.

 
Sinds 1 november 2008 is het heel gemakkelijk geworden om altijd goed verlicht te fietsen. De verlichting hoeft namelijk niet meer perse op de fiets vast te zitten. Lampjes aan bijvoorbeeld jas of tas mogen ook. Wel moet aan de voorkant wit of geel licht uitgestraald worden en aan de achterkant rood licht. De lampjes moeten goed zichtbaar zijn en mogen niet aan hoofd, armen of benen worden bevestigd. Ze mogen niet te veel bewegen en ook niet knipperen. Ook als je geen techneut bent, heb je nu dus geen excuus meer. Gewoon een setje losse lampjes aanschaffen en bij je dragen.

In de campagneperiode gaan de overvalteams van Vaker Veilig Fietsen weer controleren op fietsverlichting. Wie goed verlicht fietst, ontvangt een kanslichtkaart. Daarmee zijn weer leuke prijzen te winnen. Als de fietsverlichting niet in orde is, is de kaart alsnog te verdienen door de verlichting te laten repareren bij de fietsenwinkel.

Wie door alle voorlichtende activiteiten nog niet overtuigd is en onverlicht rond fietst, maakt kans om op een andere manier in de prijzen te vallen. Politie zorgt natuurlijk voor handhaving. Boete voor rijden zonder brandend voor- en/of achterlicht is 35 euro. Geen reflectie op achterkant fiets, trappers, wielen of banden? Dat is dan 20 euro. Een setje losse lampjes is een stuk goedkoper!


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
TT (31-10-2009 om 20:52)
Vind het ook al zo stom van de politie,paar weken terug krreeg ik mjn fietslicht niet aan,toevallig reed er een politiebusje achter ons. Dus ik vriendelijk vragen of ze mijn fietslicht aan willen doen. Dan doen ze dat niet is ff!!Ze wachten gewoon op boetes uitdelen.
O c (31-10-2009 om 15:43)
Moeten ze hier in terneuzen eens vaker controle houden op fietsverlichting,
Jantjuh (31-10-2009 om 14:55)
Vervolg : bleek het een politie te zijn en ja or een bekeuring. kijk dit vind ik dan weer nergens opslaan maar het initiatief is wel heel leuk en een goed idee
Jantjuh (31-10-2009 om 14:54)
@jaap ja en dat is nou juist het probeem die politieagenten willen alleenmaar meer bonnen geven.ik reed een paarweken terug 5 meter over een stoep om een auto de ruimte te geven in een smalle straat.
Jaap (30-10-2009 om 20:50)
Geef bij de bekeuring ook een arm of been verlichtingsset.Dan hou je ook iets positiefs aan je bekeuring over, en vervolgens kun je verder fietsen. De politie is tenslotte je vriend
Marina (30-10-2009 om 19:41)
Dit is het beste systeem om campagne te voeren en om ongelukken met de fietsen te voorkomen! Wel voorzorgen dat het kwaad niet aan de daglicht word gesteld! Een beloningssysteem goed voorbeeld om school gaande kinderen te leren veilig te fietsen in het donker s,morgens!
Cookie-instellingen beheren