Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
7 files van totaal 26 km

Middelburg Loopt Wapenvrij van start

Toegevoegd: 03-11-2009, 15.22 uur
Middelburg Loopt Wapenvrij van start
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Dinsdagmorgen heeft burgemeester Schouwenaar het officiële startsein gegeven voor het project 'Middelburg Loopt Wapenvrij'. Dit vond plaats in het Calvijn College.

Het project 'Middelburg Loopt Wapenvrij' is een initiatief van de Middelburgse politie en wordt uitgevoerd in samenwerking met gemeente, middelbare scholen* en openbaar ministerie. Doel van het project is het terugdringen van (steek)wapenbezit onder jongeren in Middelburg. Tevens is het de bedoeling bewustwording in gang te zetten over de gevaren van het dragen van een wapen.


Het project 'Middelburg Loopt Wapenvrij' richt zich op jongeren in het voortgezet onderwijs. In totaal zijn zeven scholen, het Calvijn College, Het Bolwerk, de CSW, de Korzackschool, het Nehalennia, OPDC Griffioen en ROC Ravenstijn doen mee aan het project. Vanaf vandaag worden wapen inleveracties gehouden op verschillende scholen in Middelburg. Gedurende twee weken staan er inleverkluizen op de deel-nemende scholen. Jongeren kunnen wapens, bijvoorbeeld mes, werpster, katapult, spuitbusje traangas, of het van het vakantieadres meegenomen balletjespistool deponeren in deze inleverkluis. Dit kan anoniem en zonder strafvervolging.

Voor de duur van het hele project staat een inleverkluis op het politiebureau Achter de Houttuinen 10 in Middelburg. Wie na de inleveractie op school wordt betrapt op wapenbezit, krijgt een boete. De boetes voor wapenbezit kunnen oplopen tot 180 euro voor bijvoorbeeld messen, balletjespistolen en katapulten. Bij bezit van een traangasbusje of stroomstootwapen ontvangt men een boete van 250 euro. Bij bezit van een vuurwapen hangt men zelfs een gevangenisstraf van 2 tot 6 maanden boven het hoofd.

De start van het project roept natuurlijk de vraag op of het in Middelburg dan zo erg gesteld is met het wapenbezit onder jongeren. De politie benadrukt dat dat juist niet het geval is. “Het project is niet opgestart naar aanleiding van grote, lokale problematiek maar vloeit voort uit landelijk beleid”, aldus politiewoordvoerder Alwin Don.

Naar aanleiding van landelijke onderzoekscijfers over het wapenbezit heeft het kabinet de wens geuit om dit fenomeen op lokale schaal aan te pakken. Het is echter niet zo dat in Zeeland nooit wapens in beslag worden genomen. Don: “Het zou natuurlijk struisvogelpolitiek zijn als we zeggen: 'Dat gebeurt in Middelburg niet'. De cijfers geven dat ook aan. Zo zijn in de periode 1 juli 2007 tot en met juni 2008 in totaal 40 wapens in beslag genomen. In de periode 1 juli 2008 tot en met 30 juni 2009 waren dat er 43.”

Het Middelburgse project loopt nog tot zeker 1 juli volgend jaar.


Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Gewoon iemand (9-11-2009 om 22:41)
De gene die zeggen dat ze gewoon moeten afpakken en straffen hebben 1 zelf geen kinderen 2 hebben nooit het nieuws gelezen. het calvijn is egt niet anders als andere scholen ik heb ook gewoon elke dag een wapen bij moeten ze dan mijn vuisten afhakken ofzo ? denk het niet .
Nickey (5-11-2009 om 12:07)
Ik heb altijd een zware ketting bij.anders kon ik mijn scooter niet verzekeren.
N00bs? (5-11-2009 om 08:14)
Wapens voor N00bs? De helft van die rare wannabe gansters die een wapen dragen raken nog geen olifant die op hun tenen staan. Inlever actie zal altijd wel wat opleveren maar dat is meer schijn dan dat t echt helpt, gewoon preventief fouileren en meer politie op straat werkt vele malen beter!
Anonieme zeeuw. (4-11-2009 om 16:33)
Zeker zijn leerlingen van het calvijn college niet beter dan anderen, maar echt geweld gebeurt er niet op de school. Ik vind het niet zo'n goeie actie. Ik heb altijd al een zakmes bij, ik doe er echt niets mee hoor dus...
Anoniem (4-11-2009 om 15:26)
@edje sorry or, maar waarom zou je dit niet op het calvijn college kunnen plaatsen? denk je dat calvijn college beter is dan andere scholen? k denk het niet en kan het nog bewijzen ook want k zit zelf ook op calvijn college
Jos (4-11-2009 om 14:35)
Goede actie maar betwijfel wel of sommige jongeren hun wapen inleveren vanwege hun culturele achtergrond.Bij sommige is het hebben van een "gun"een status symbool, en dat leveren ze nooit in!
Cookie-instellingen beheren