Weerbericht:
Af en toe zon en enkele buien
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 12 km

Grote alcoholcontrole op Tholen

Toegevoegd: 15-11-2009, 16.56 uur

De video wordt ingeladen...

Door: Manfred Berrevoets
THOLEN - Zaterdagavond heeft op Tholen een grote alcoholcontrole plaatsgevonden.


De controle was georganiseerd door de Jongerenraad van de gemeente Tholen. Zij wilden uitgaande jongeren in de gemeente graag bewust maken van de risico's van alcohol. Hun doelgroep was met name de jongeren onder de 18 jaar.

De jongerenraad heeft assistentie van de politie gevraagd, omdat dit dè instantie is die over bijvoorbeeld blaasapparatuur beschikt. Dit is de enige manier om aan te kunnen tonen op straat of men teveel heeft gedronken. De controle was dusdanig opgezet dat de jongerenraadsleden met (jonge) cafébezoekers in gesprek gingen in de cafés. Zij werden gewezen op de gevaren en gevolgen van het gebruik van alcohol op jonge leeftijd. Ook was er de mogelijkheid om (buiten de cafés) een blaastest te doen. Er was de beschikking over speciale blaasapparaten die direct het promillage aangaven. Bij het laten blazen werden de leden van de jongerenraad geassisteerd door medewerkers van de Zeeuwse jeugdpolitie. Dit deel van de controle was meer voorlichtend van aard.

Indigo, de voorlichtende tak van Emergis, was ook aanwezig bij de cafés. De politie heeft bij de cafés ook niet repressief opgetreden als iemand teveel had gedronken. Er werd wel gewaarschuwd dat mensen die te diep in het glaasje hadden gekeken beter niet meer naar huis konden gaan rijden.

De Zeeuwse politie greep deze gelegenheid aan om een reguliere alcoholcontrole te houden op Tholen. Mensen die teveel hadden gedronken en tóch in hun auto stapten konden gecontroleerd worden op alle uitvalswegen van Poortvliet en Tholen-stad, want daar was de actie gaande.

Resultaten
Om 21.00 uur startte de controle in Poortvliet. Binnen een mum van tijd hadden 116 jongeren buiten het café een blaastest gedaan. De alcoholcontrole door de politie had ook direct al resultaat. Omstreeks 21.10 uur kwam de eerste auto aanrijden in de Stoofstraat in Poortvliet. Aan de 36-jarige bestuurder uit de gemeente Tholen werd verzocht te blazen. Hieraan voldeed hij en toen bleek dat hij twee keer teveel had gedronken. Hij heeft van de politie een rijverbod gekregen van vijf uur.

Later op de avond, in Tholen op de Ten Ankerweg, zagen controlerende agenten een personenauto langs de verkeerde kant van de rotonde wegrijden. Zij aarzelden geen moment en gingen achter de auto aan. Na een korte achtervolging konden zij de auto aan de kant zetten. Hier bleek dat de 23-jarige bestuurder van de auto nog twee boetes open had staan. Zijn rijbewijs is ingevorderd en na betalen van de boetes krijgt de man uit Heerle zijn rijbewijs weer terug.

In totaal werden door de jongerenraad bij de cafés in Tholen 140 blaastesten uitgevoerd. Over de gehele avond gemeten werden bij de cafés dus 156 blaastesten gedaan. 9 personen van 18 jaar bleken teveel te hebben gedronken, 8 personen van 17 jaar en 8 personen van 16 jaar hadden ook te diep in het glaasje gekeken.

Degene die 'het meeste blies' was een jongen van 17 jaar oud. Hij had 6 tot 7 keer teveel gedronken dan is toegestaan (promillage van 1,44). Een ander exces was een jongen van 13. Deze jongen blies een promillage van 0,91. De ouders van deze jongen zullen in kennis worden gesteld.
 
Zie ook:
- Start grote alcolcontrole op Tholen (14-11-2009)


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren