Weerbericht:
Onstabiel zomerweer met geregeld (onweers)buien
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 4 km

Veel arrestaties en vernielingen tijdens jaarwisseling

Toegevoegd: 01-01-2010, 12.17 uur
Veel arrestaties en vernielingen tijdens jaarwisseling
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Tijdens de jaarwisseling zijn in totaal 34 aanhoudingen verricht. Ook werd een groot aantal vernielingen geregistreerd. Ook hulpverleners moesten het ontgelden.


Rond 18.30 uur werden in een leegstaande woning in de Sterkenburg in Vlissingen alle ruiten vernield. Bij een soortgelijk pand aan de Bonenburg werd het raam van een schuur gesloopt. De politie kwam ter plaatse om de schade te bekijken, maar bij het weggaan kreeg één van de agenten een steen tegen het hoofd. De betrokkene liep geen letsel op. De dader kon niet worden gepakt.

Op de Markt in Westkapelle werd rond middernacht een onopvallend politievoertuig geraakt door vuurwerk (foto boven). De auto raakte volgens de politie ernstig beschadigd. De klap was zo hevig dat de airbags uitgeklapt waren. Het voertuig is weggesleept door een bergingsbedrijf.

Op de Molenweg in Arnemuiden kon de politie rond 17.00 uur een 18-jarige man uit die plaats aanhouden omdat hij de politie had bekogeld met eieren. In Middelburg werd de politie bekogeld met vuurwerk. Nadat rond 02.20 uur een brandje was geblust op de Overloper werd illegaal vuurwerk naar agenten gegooid. Dit kwam tot ontploffing. Eén van de agenten heeft te voet de achtervolging ingezet en kon de gooier staande houden in de voortuin van een woning in de Meanderhof. Toen de dader naar de dienstauto gebracht werd, zag hij echter toch kans te ontsnappen.

Aanhoudingen
Een deel van de in totaal 34 aanhoudingen werd verricht bij het nieuwjaarsfeest in de Zeelandhallen. Daar werd bijvoorbeeld een 27-jarige Vlissingse vrouw opgepakt voor bedreiging. Een 19-jarige Middelburger werd aangehouden voor mishandeling. Drie mannen werden op de Grote Markt in Goes opgepakt voor het overtreden van de APV.

In het centrum van Terneuzen zijn een 19-jarige man uit Axel en een 23-jarige Terneuzenaar aangehouden voor mishandeling van een 19-jarige Terneuzenaar. Deze laatste werd in een café met een bierglas geslagen. Ook op Walcheren werden nog diverse aanhoudingen verricht. Op de Nieuwendijk in Vlissingen werd rond 03.40 uur een 23-jarige Vlissinger aangehouden. Hij zou in een café iemand hebben geslagen met een stuk glas. Hijzelf had later ook enige klappen gekregen.

Op de Herenstraat in Middelburg is rond 02.00 uur een 16-jarige Middelburgse jongen aangehouden voor mishandeling van twee plaatsgenoten van 21- en 23 jaar. De 16-jarige jongen was naar hen toegekomen en had iets gevraagd. Toen ze hierop niet reageerden, werd de jongen heel boos en sloeg een van de jongens hard in het gezicht. Vervolgens zijn er diverse klappen over en weer gevallen.

In de Walstraat in Vlissingen is een 32-jarige Vlissinger aangehouden voor bedreiging. Hem was de toegang geweigerd tot een horecagelegenheid aan het Bellamypark. De man werd vervolgens agressief, trok het terrasmeubilair omver en bedreigde een medewerker.

Drie 19-jarige Vlissingers zijn rond 02.15 uur aangehouden. Zij worden ervan verdacht in de Hercules Segherslaan van twee portieken de brievenbussen te hebben opgeblazen met vuurwerk. In Arnemuiden zijn donderdagavond rond 23.00 uur een 16-jarige jongen uit Vlissingen en een 16-jarige jongen uit Arnemuiden aangehouden. Zij hadden vuurwerk door de brievenbus gegooid van een woning aan de Helmkruidstraat.

In de Blikkenburg te Vlissingen is een 28-jarige Oost-Souburger aangehouden. Hij had rond 03.00 uur tegen een schutting getrapt waardoor deze werd vernield. Op het politiebureau in Vlissingen werd rond 03.00 uur nog een 53-jarige Vlissinger aangehouden voor baldadigheid. Hij kreeg een boete van 150 euro.

Tot slot werden op de Nieuwendijk rond 04.45 uur twee Vlissingers van 17- en 18 jaar aangehouden voor het niet voldoen aan een bevel. Zij bemoeiden zich met een bekeuringssituatie. Toen ze na zes waarschuwingen nog niet weg wilden gaan, werden ze aangehouden.

Donderdag om 15.45 uur werd op de Korenbloemlaan in Arnemuiden een 20-jarige man aangehouden. De man viel op omdat hij zwaar vuurwerk afstak. Bij fouillering bleek hij een alarmpistool en illegaal vuurwerk in zijn bezit te hebben waaronder nitraatbommen en zogeheten widowmakers.

Vernielingen
Andere vernielingen werden onder meer gepleegd in Vlissingen. Zo werd rond 01.00 uur in de Sterkenburg de brievenbus van een woning vernield en werden in de nacht van donderdag op vrijdag nagenoeg alle prullenbakken in de Scheldestraat in Vlissingen vernield.

Op het Oranjeplein in Oost-Souburg werden in de nacht van donderdag op vrijdag ook enkele vernielingen gepleegd. Zo werd een voordeurruit van een peuterspeelzaal vernield en ook de deur van een bankgebouw werd door vuurwerk zwaar beschadigd.

Op een parkeerplaats aan de Koningsweg in Vlissingen is tijdens de jaarwisseling in drie geparkeerde auto's ingebroken. Van vijf personenauto's zijn ruiten vernield en van zeker 10 personenauto's zijn de spiegels vernield. Van een geparkeerde auto in de Hercules Segherslaan zijn tijdens de jaarwisseling de ruiten vernield. Ook raakte het voertuig beschadigd door vuurwerk en vermoedelijk door een stoeptegel.

In de Oudejaarsnacht zijn in de Evertsenstraat in Goes (foto's 1,2,3) ook diverse vernielingen gepleegd. Volgens omwonenden werden onder meer verkeersboden, straatnaamborden en prullenbakken opgeblazen met vuurwerk. Ook het logo van Rijkswaterstaat en het naambord en fietsenhok van school De Tweern zijn geheel vernield. Ook de skatebaan werd vernield. In Goes werden verder vernielingen gepleegd in de Beukenstraat en de Bessestraat. In de Beukenstraat werd rond 01.00 uur een bushokje vernield. In de Bessestraat ging het om een prullenbak die was opgeblazen.

Andere vernielingen op Zuid-Beveland vonden plaats in Heinkenszand en Krabbendijke. Rond 04.00 uur werd in de Zwanestraat in Heinkenszand de ruit van een woning vernield. Daarna werd vuurwerk naar binnen gegooid. Dit beschadigde het gordijn en een bankstel. Donderdagavond werden in de Dorpsstraat in Krabbendijke door zwaar vuurwerk diverse putdeksels opengeblazen. De melder heeft de deksels teruggelegd.

Ook in Zeeuws-Vlaanderen werden vernielingen gepleegd. Donderdagavond werden in de Evertsenlaan twee fietsen en het glas van een berging vernield. Op het Suikerplein in Sas van Gent werd donderdagavond een gebouwtje van het vervoersbedrijf opengebroken. Binnen werden het toilet en de wasbak vernield. In de Papegeulstraat in Sas van Gent werd donderdagavond een brievenbus vernield.

Vrijdag rond 01.00 uur werden bij een horecabedrijf op de Grote Markt in Hulst drie ruiten vernield. Ook bij een winkelpand sneuvelde een ruit. In de nacht van donderdag op vrijdag is aan de Verrekijker in Sint Jansteen een onbekende automobilist tegen een lantaarnpaal gereden. In de nabijheid werden brokstukken van de auto aangetroffen. De lantaarnpaal werd geheel vernield.
 
Op de Rampertsedijk in Oosterland werd vrijdag om 01.30 uur door een groepje jongeren een verkeersbord opgeblazen. Ze hadden pech want juist op dat moment reed een politieauto voorbij. Een persoon uit het groepje, een 22-jarige inwoner uit de gemeente Schouwen-Duiveland, bekende dat hij de dader was. Hij kreeg een bekeuring wegens baldadigheid.
  
Zie ook:
- Overzicht meldingen jaarwisseling (01-01-2010)
- Oogletsel door vuurwerk Zoutelande (01-01-2010)


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Francois Hoogstrate (2-1-2010 om 23:02)
Hmmm dat laatste voorval in Oosterland...Een verkeersbord vernielen door vuurwerk en bekeurd worden voor het feit baldadigheid.Of het bord is niet beschadigd of de berichtgeving is niet geheel juist. Op zich goed dat ze zijn aangepakt.
L.J. (2-1-2010 om 20:16)
Ik betreur het dat er in een buurt / zelf werkzaam in de Evertsenstraat Goes, als deze zulke dingen als vernielingen plaatsvinden. Beseffen diegene die dit op hun geweten hebben, dat ook zij meebetalen aan de schade?? Zeker aan overheidsgebouwen en scholen!!
Peter (2-1-2010 om 19:36)
Als ik dit artikel leest wat er zoal is vernield door de jeugd moet ik helaas constateren dat er veel jeugd rondloopt met een ziekelijke geest. ook diverse reacties van enkele lezers zijn bedroevend. Ik ben benieuwd wat een dader doet als hij zelf het dupe is van vernieling.
Zoop (2-1-2010 om 18:31)
@ jan, net of wilders het goed voor heeft met extremistjes als jij...
Zoop (2-1-2010 om 17:25)
Lekker clever die airbags.. Dat weten we dus voor de volgende keer hoe we een politie auto binnen een seconde onbruikbaar maken. Iets voor justitie om over na te denken ? Ik bedoel, het is toch lastig als je de achtervolging wil inzetten en de crimineel heeft wat rotjes bij...
Enrica (2-1-2010 om 16:09)
Reactie op berichtje van Jan... Ik wil je even vertellen dat Wilders het hier in Nederland dus NIET voor het zeggen gaat krijgen. Algemene reactie op vernielingen: Het is verschrikkelijk dat er steeds andermans spullen moeten vernield worden. Laat de politie maar eens harder optreden.
Cookie-instellingen beheren