Weerbericht:
Half tot zwaar bewolkt en een enkele bui
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 3 km

Vastgelopen schip naar Gent gesleept

Toegevoegd: 06-02-2010, 18.46 uur
Vastgelopen schip naar Gent gesleept
Door: Roland de Jong

PERKPOLDER - Het kolenschip Yona dat gisteren vastliep op de Westerschelde bij Perkpolder is inmiddels naar Gent gesleept. Dat gebeurde na goedkeuren van de Scheepvaartinspectie.


Het Belgische schip, met aan boord 1.260 ton steenkool was tijdens laag water vastgelopen in het niet-betonde vaarwater 'Schaar van Waarde', ter hoogte van Perkpolder. Snel daarna plooide het schip. 

Bergers van Multraship Salvage uit Terneuzen en Polderman uit Hansweert werden opgeroepen om het schip te behoeden voor zinken. De driekoppige bemanning werd uit veiligheidsoverwegingen geëvacueerd.
 

De bergers mobiliseerden bergingsvaartuigen, pompmateriaal, olieschermen en een kraanschip en duwbak om de lading steenkool over te slaan. Ook werden noodreparaties aan het schip aangebracht om te voorkomen dat het schip bij vloedgetij in tweeën zou breken.

Bij deze calamiteit waren een tiental sleepboten en bergingsvaartuigen betrokken, alsmede een 12-koppig bergingsteam. Een team van de Veiligheidsregio Zeeland hield toezicht. Rijkswaterstaat Directie Zeeland mobiliseerde een oliebestrijdingsvaartuig, welke niet in actie hoefde te komen.

Het schip kon vrijdag omstreeks 18.00 uur vlot worden getrokken en stabiel drijvende worden gehouden door de bergingsvaartuigen. Het schip werd vervolgens naar Hansweert gesleept alwaar de resterende lading steenkool uit het schip werd gehaald. Zaterdagochtend werden inspecties uitgevoerd en verleende Scheepvaartinspectie toestemming om het lege schip naar Gent te slepen.

Het is nog niet bekend wat er verder met het schip zal gebeuren.
 
Zie ook:
- Schip vastgelopen op Westerschelde (05-02-2010)


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren