Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Reeks maatregelen Koninginnedag

Toegevoegd: 16-02-2010, 19.09 uur
Reeks maatregelen Koninginnedag
Door: Danielle Gillesse
MIDDELBURG - Er komen extra veiligheidsmaatregelen in verband met grote evenementen die dit jaar in Zeeland plaatsvinden. Het gaat onder meer om Koninginnedag en de Giro L'ítalia. De maatregelen werden vandaag bekend gemaakt tijdens een speciale bijeenkomst van de Politie Zeeland.


Op basis van evaluatierapporten van de incidenten in Apeldoorn en Hoek van Holland worden er volgens de politie nu extra voorzorgsmaatregelen getroffen. Deze maatregelen moeten er onder meer voor zorgen dat tijdens Koninginnedag een drama zoals vorig jaar in Apeldoorn, zich niet voor zou mogen kunnen doen. Eén van de maatregelen houdt in dat het luchtruim wordt afgesloten. 
 
Verder rijdt de Koninklijke familie deze dag niet in een open bus en er wordt een screening gehouden onder mensen die langs de route wonen. Deze screening is al van start gegaan. Uit voorzorg moeten de terrassen op de route van de Koninklijke familie verwijderd worden. De reden hiervoor is dat deze voor overlast kunnen zorgen als er gebruik gemaakt moet worden van eventuele vluchtroutes. Ook leveren deze een beperking op voor de brandweer en ambulance.

Naast de hierboven genoemde extra maatregelen worden er ook observatiecamera's geplaatst. Deze komen onder andere in de stadskernen van Middelburg en Wemeldinge en op de gehele route die het Koninklijk Huis aflegt. Naast deze maatregel gaat de politie ook preventief fouilleren. Verder worden er 200 mensen ingezet die zijn opgeleid om te handelen volgens de zogeheten Search Detect React (SDR) methode. Dit houdt in dat deze politiemensen iedere vorm van afwijkend gedrag kunnen signaleren.

Om de capaciteit te vergroten worden er op Koninginnedag ook politiemensen van korpsen buiten Zeeland ingezet. Deze inzet wordt gecoördineerd door het Landelijk Operationeel Coördinatie Centrum (LOCC). Volgens algemeen politiecommandant J.S. Dalebout worden er 1.360 politiemensen ingezet in Middelburg en Wemeldinge. Het Zeeuwse korps levert 930 agenten. Voor de overige 430 wordt de hulp ingeroepen van andere politiekorpsen.

Op de avond voor Koninginnedag worden agenten van buiten Zeeland ingezet om er voor de zorgen dat op 30 april veel Zeeuwse agenten beschikbaar zijn. Zij beschikken immers over plaatselijke kennis en kennen Middelburg volgens de politie betere dan hun collega's van elders. Wel wordt er volgens Dalebout voor gezorgd dat er bij de politieteams die de avond voor 30 april op straat zijn, in ieder geval één Zeeuwse agent is. Dit ook weer vanwege de plaatselijke bekendheid. Volgens Dalebout is de conclusie dat er dit jaar strengere maatregelen zullen zijn, maar er wordt wel geprobeerd het feestgevoel te behouden.

Dalebout verwacht dat er ongeveer 40.000 mensen naar Wemeldinge en Middelburg komen om bij Koninginnedag aanwezig te zijn. Voor de politie Zeeland zijn de komende evenementen een grote uitdaging. Ze kunnen hiermee immers laten zien dat ze instaat zijn om grote evenementen goed en veilig te organiseren.

Deze grote evenementen zorgen er overigens wel voor dat er de komende maanden geen extra evenementen georganiseerd kunnen worden. Hiervoor is volgens de politie geen capaciteit. Korpschef Letty Demmers heeft aan de Zeeuwse burgemeesters gevraagd geen vergunningen af te geven voor nieuwe initiatieven.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Anoniem (17-2-2010 om 14:40)
Dit gaat echt te ver, dit is tegen de privacy van mensen. Ik vind dit niet kunnen zoveel geld in evenementen als dit stoppen. Als de koningin komt mag alles.
Arie (17-2-2010 om 13:20)
@Natas, denk jij dat je veiligheid kan kopen? Je hebt maar een doorgewinterde idioot nodig en alle maatregelen zijn voor niets, wat denk je dat Apeldoorn vorig jaar had uitgegeven aan veligheid, en, heeft het zin gehad? Gewoon weggegooid geld, er zijn belangrijkere zaken zijn dan schijnveiligheid.
Janet (17-2-2010 om 10:36)
Zou koninginnedag ook nog leuk en gezellig worden op deze manier.
Natas (17-2-2010 om 06:08)
Mensen wat wat willen julie nou? Veiligheid of niet? het is nooit goed he, het is onze belasting centen,ja ik heb liever daar mijn beslastingcenten dan naar de wanbetalers.
Harry (17-2-2010 om 01:48)
Haha, goeie opmerking frits !
Staffie (17-2-2010 om 01:40)
Ik ben het met de meeste eens laat haar lekker thuis blijven. 1 voordeel zie ik wel n.l. dat er politie van buitenaf komt,kunnen die niet wat eerder komen en langer blijven en dan in mijn scheldebuurt en de bloemenbuurt hun taak gaan volbrengen. BIJ VOORBAAT DANK !!!
Cookie-instellingen beheren