Weerbericht:
Vrij veel bewolking, vooral in het westen ook zon
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km

Veel problemen in gezin Zierikzee

Toegevoegd: 07-03-2010, 11.58 uur

De video wordt ingeladen...

Door: Roland de Jong

ZIERIKZEE - Er speelden veel problemen binnen het gezin waarin gisteren in Zierikzee zich een familiedrama voltrok. Dat is vanochtend naar voren gekomen tijdens een persconferentie.
 
De vader, die vanochtend is overleden, was bekend bij politie en justitie. Hij was al eerder in verband gebracht met huiselijk geweld. Ook heeft hij dit jaar enige tijd vast gezeten op verdenking van seksueel misbruik van zijn dochter. De betrokken partijen; de gemeente Schouwen-Duiveland, justitie en de politie willen nog niet veel details kwijt, maar inmiddels is wel duidelijk dat er veel problemen waren in het gezin.
 
Burgemeester Gerard Rabelink begon zijn persconferentie vanochtend met het betuigen van zijn steun aan de betrokkenen. Hij gaf aan dat er inmiddels contact is geweest met de school waar één van de twee omgebrachte kinderen, een 9-jarige jongen en een 19-jarig meisje, op zaten. De andere school is nog niet bereikt maar de gemeente gaat samen met de scholen zorgen voor een traject om de Zierikzeese samenleving te ondersteunen.
 
Inmiddels zijn er ook nadere details naar buiten gekomen over hetgeen er gisteravond precies is gebeurd. Rond 21.55 uur kwam bij de politie de melding binnen dat er acht schoten waren gelost in de woning aan de Oesterstraat. In het pand werden later de twee levenloze lichamen aangetroffen van twee van de drie kinderen uit het gezin. Het derde kind, een jongen van 14 jaar oud, verbleef bij de buren en is ongedeerd. De moeder is gevlucht maar raakte wel gewond. Het lijkt er volgens justitie op dat de vrouw niet is neergeschoten, maar dat zij gewond is geraakt bij haar vluchtpoging.
 
Verdachte
De vader van het gezin, de dader, vluchtte ook weg. Rond 23.40 uur klonk in de omgeving van de woning opnieuw een schot. De politie ging met enkele agenten en een hond richting het grasveld aan de Kreeftstraat. Daar werd de man aangetroffen met een flinke wond aan zijn hoofd. De man werd met een ambulance naar het ziekenhuis in Zierikzee gebracht maar is daar vanochtend overleden, zo is tijdens de persbijeenkomst bekend gemaakt. De moeder van het gezin en het derde kind zijn opgevangen door de politie.
 
De politie heeft inmiddels een groot rechercheteam op de zaak gezet. De exacte achtergronden van het gezin zijn nog niet bekend, maar officier van justitie Valente heeft al wel bevestigd dat de vader van Irakese afkomst was. In de Schouwse weekkrant Wereldregio deed de moeder van het gezin onlangs een indringende oproep om extra bescherming. Ook is er een gesprek geweest met de burgemeester van Schouwen-Duiveland. Volgens de burgemeester heeft dit gesprek al enige tijd geleden plaatsgevonden. Veel details wilde Rabelink nog niet kwijt over het gesprek, maar plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Jo Valente vulde aan dat er veel is ondernomen om verder escalatie te voorkomen. Het lijkt er op dat er morgen meer details naar voren zullen komen.
 
Voortraject
De verdachte kent al een langer voortraject met justitie. Op donderdag 17 december vorig jaar werd tegen de vader, de 45-jarige A.Z., een gevangenisstraf van vijf maanden waarvan twee voorwaardelijk geëist. De man zou de afgelopen zes jaar zijn echtgenote stelselmatig hebben mishandeld. Ook zou hij in juli zijn dochter bij de keel hebben gepakt. Voor dit huiselijk geweld kreeg hij al eerder een contactverbod opgelegd, maar daar had hij zich weinig van aangetrokken, zo bleek tijdens de zitting.


De zaak was al eerder - met uitzondering van een vonnis - volledig door de politierechter behandeld, maar vanwege de complexiteit werd deze toch doorverwezen naar de meervoudige strafkamer. Op 17 december vond die deze zitting plaats. De officier van justitie kwam die dag met nieuwe feiten op de proppen: Z. zou vanuit het Huis van Bewaring geprobeerd hebben een vuurwapen te regelen, met de bedoeling daarmee zijn vrouw dood te schieten. Ook zou een zedendelict met zijn dochter boven water zijn gekomen.
 
Voor de officier waren dat redenen om te vragen de zaak aan te houden en volledig opnieuw te behandelen, met inbegrip van de nieuwe feiten. De rechtbank ging daar niet in mee en besloot om de zaak op 30 december voor te laten komen om een vonnis uit te spreken. Wel werd besloten dat de man zich eventueel later ook nog voor de nieuwe feiten moest verantwoorden.
 
Op 30 december stond de verdachte inderdaad in de rechtbank. Hij werd daar veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden waarvan twee voorwaardelijk. Daarnaast kreeg hij een verbod om zich in het eerste jaar van zijn proeftijd binnen een straal van vijf kilometer bij de woning van zijn echtgenote in Zierikzee te vertonen en heeft hij een contactverbod met zowel zijn vrouw als zijn dochter opgelegd gekregen.

Misbruik
Hij werd op 8 februari jongstleden opgepakt op verdenking van seksueel misbruik met zijn dochter. De man werd op 24 februari door de raadkamer van de Middelburgse rechtbank geschorst. Wel werden een aantal beperkingen opgelegd. Zo was er een contactverbod en mocht de man zich niet binnen vijf kilometer van Zierikzee laten zien. De man kreeg een zorgtraject aangeboden bij een psychiatrische inrichting. Hoe dat traject precies is verlopen is niet bekend gemaakt. De man had eerder al zes maanden celstraf gekregen, waarvan twee maanden voorwaardelijk, voor huiselijk geweld met een proeftijd van twee jaar. De celstraf werd op 17 januari beëindigd.
 
Rabelink wilde vandaag nog niet aangeven of er door de hulpverlening adequaat genoeg is opgetreden.

Noot: Tijdens de persconferentie is door de officier van justitie abusievelijk de verkeerde leeftijd genoemd van het mannelijke slachtoffer. De 9-jarige jongen is overleden. De oudere zoon van 14 is ongedeerd gebleven, zo laat het Openbaar Ministerie (OM) weten.
 
Zie ook:
- Condoleanceregister in Zierikzee (07-03-02010)
- Onderzoek drama nog in volle gang (07-03-2010)
- Al eerder familiedrama's in Zeeland (07-03-2010)
- Doden bij familiedrama in Zierikzee (07-03-2010)


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Anton (7-3-2010 om 16:59)
Wat een drama,, en het meest nog een drama is heel ons rechts systeem. die vent had al lang terg geschoten worden naar irak. en maar voor de recter laten komen keer o keer maar wat maakt dat die vent uit als je later toch weer vrij rondloopt. ZE LEREN HET HIER NOOOOOOOOOIT
Roosje (7-3-2010 om 16:40)
Rechtssysteem moet op de schop
Floris (7-3-2010 om 16:21)
Mocht deze vader na de scheiding zijn kinderen nooit meer zien door toedoen ex? aanklacht inzake misbruik: een valse beschuldiging? Je kids nooit meer mogen zien doet rare dingen met een mens. Keur deze daad af, maar met omgangsregelingen, jeugdzorg enz, is enorm veel mis in ons land.
M. (7-3-2010 om 15:28)
Wat heeft deze discussie voor zin? We kunnen beter steun betuigen aan familie, vrienden, buren en hulpverleners i.p.v. hier discussie voeren!!! Zij zijn hier wel de dupe van... Dit wens je niemand, maar dan ook niemand toe!
Janmar (7-3-2010 om 15:11)
Hoera ons Nederlandse rechtsysteem. Praten en onderhandelen. Ach die arme man vast ontoerekeningsvatbaar daar komen ze al gauw mee.Belachelijk dat zo'n persoon nog op vrije voeten gekomen is en wat stelt zo'n straatverbod nou voor? Waneer worden we hier nou eens wakker of moet er nog meer gebeuren
Ruby (7-3-2010 om 14:54)
Sorry maar ik vind dat onderzoek met 30 rechercheurs een beetje mosterd na de maaltijd. Iemand roept om bescherming, ze weet ook dat verhuizen, onderduiken niet helpt omdat ze altijd weer gevonden wordt. Waarom was meneer al op vrije voeten?? Na alles wat bekend was
Cookie-instellingen beheren