Weerbericht:
Half tot zwaar bewolkt en vooral overdag buien, soms met onweer
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

'Vader leed aan ernstige depressie'

Toegevoegd: 10-03-2010, 12.42 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - De man die zaterdag in Zierikzee zichzelf van het leven beroofde nadat hij twee van zijn kinderen had doodgeschoten leed aan een ernstige depressie. Dat is te lezen in een feitenoverzicht dat de Middelburgse rechtbank heeft gepubliceerd.

De man moest op 25 november 2009 voor de politierechter verschijnen nadat hij sinds 8 september 2009 vastzat vanwege het sinds september 2003 mishandelen en bedreigen van zijn echtgenote. Tijdens die openbare zitting heeft de officier van justitie gewezen op de mogelijkheid van eerwraak. Zijn eis luidde 5 maanden gevangenisstraf waarvan 2 maanden voorwaardelijk. Als voorwaarden stelde de officier voor verplicht toezicht van de reclassering en behandeling door Emergis, een contactverbod met het gezin en een straatverbod.

De politierechter heeft in verband met de gecompliceerdheid van de zaak en de belangen van de slachtoffers verwezen naar de meervoudige kamer van de rechtbank. De verdachte is met ingang van de volgende dag, 26 november 2009 uit de voorlopige hechtenis geschorst onder de voorwaarden van reclasseringstoezicht en behandeling bij Emergis, een contactverbod met het gezin en het verbod om zich te bevinden binnen 100 meter van de woning van zijn echtgenote. Op 6 december werd de man opnieuw opgepakt omdat hij zijn vrouw opnieuw zou hebben bedreigd. Op verzoek van de officier van justitie heeft de raadkamer van de rechtbank op 8 december 2009 de schorsing van de voorlopige hechtenis opgeheven, zodat verdachte weer kwam vast te zitten.

Kans op herhaling
De rechtbank heeft de zaak behandeld op de zitting van 17 december 2009. Op die zitting heeft de officier van justitie gevraagd om de zaak uit te stellen omdat er nog andere strafzaken tegen verdachte werden voorbereid. Ook wilde de officier nog een psychiatrisch rapport laten maken. De rechtbank heeft deze verzoeken afgewezen. Er was nog te weinig bekend over de nieuwe zaken. In het dossier zaten volgens de rechtbank voldoende rapporten over de verdachte: reclasseringsrapporten en een psychologisch rapport. Daarin stond dat verdachte leed aan een ernstige depressie en dat de kans op herhaling reëel aanwezig was. De rapporteurs adviseerden reclasseringstoezicht en behandeling.

De officier heeft bij de rechtbank dezelfde straf geëist als eerder bij de politierechter. De rechtbank heeft alle feiten bewezen verklaard en vond de eis niet zwaar genoeg. “Verdachte had dan wel een blanco strafblad, maar de mishandelingen waren lang doorgegaan”, zo is te lezen in de verklaring. “De rechtbank heeft verder in de strafmaat meegenomen dat verdachte voor 25 november 2009 zelfs vanuit het huis van bewaring zijn echtgenote telefonisch had bedreigd. Er is bij vonnis van 30 december 2009 een gevangenisstraf opgelegd van 6 maanden waarvan 2 maanden voorwaardelijk. Verdachte moest zich stellen onder reclasseringstoezicht en zich laten behandelen bij Emergis. Verder mocht hij een jaar lang niet komen in een straal van 5 kilometer van de woning van zijn echtgenote met daarbij nog een contactverbod met zijn echtgenote en dochter.”

Eerwraak
De verdachte is na het uitzitten van zijn straf vrijgekomen op 17 januari van dit jaar. Op 10 februari is verdachte echter opnieuw aangehouden. Twee dagen later heeft de rechter-commissaris de verdachte in bewaring gesteld voor drie verdenkingen. De eerste verdenking ging over bedreigingen in de eerste week van december 2009, waarbij verdachte zou hebben gezegd dat hij een wapen in Gent zou halen. De andere verdenkingen waren enige jaren oud en gingen over ontucht en verkrachting van zijn dochter. Van die zaken was op 9 oktober 2009 aangifte gedaan. De rechter-commissaris vond net als de officier van justitie dat verdachte voor deze feiten vast moet blijven zitten vanwege de grote vrees voor herhaling, waarbij eergerelateerde wraak een rol speelt.

De officier van justitie heeft een week later aan de raadkamer van de rechtbank verzocht om de verdachte nog 90 dagen langer vast te houden en wel om dezelfde redenen als hij had opgegeven aan de rechter-commissaris. Het verzoek om deze gevangenhouding is op 23 februari door de raadkamer behandeld. Het dossier dat de officier aan de raadkamer heeft verstrekt, bevat een proces-verbaal over de strafbare feiten met aangiften, verhoren en verder onderzoek. Het dossier bevat ook een proces-verbaal van de politie waarin melding wordt gemaakt dat het LEC (Landelijk Expertise Centrum Eergerelateerd Geweld) een rapport heeft opgemaakt omdat er mogelijk eerwraak binnen het gezin van verdachte zou plaatsvinden. Het rapport zelf was nog niet beschikbaar, evenmin een risicoanalyse. Een raadkamer beslist daarom op basis van het dan beschikbare dossier.

De behandeling door een raadkamer is niet openbaar. Verder is er het geheim van de raadkamer. Dat wil zeggen dat de discussie tussen de rechters geheim is. Uit de beslissing die de raadkamer dezelfde dag heeft genomen blijkt dat de verdenkingen voldoende zwaar waren voor een gevangenhouding van 90 dagen. Er blijkt ook dat de advocaat van de verdachte aan de raadkamer heeft gevraagd om hem onder voorwaarden toch vrij te laten (schorsing van de voorlopige hechtenis). De officier van justitie heeft zich tegen de schorsing verzet overeenkomstig zijn vordering vanwege de grote vrees voor herhaling waarbij eergerelateerde wraak een rol speelt.

De raadkamer kan tot een schorsing besluiten na het afwegen van de belangen van justitie en de belangen van de verdachte. Er is geschorst, dus heeft de raadkamer de belangen van de verdachte zwaarder laten wegen. De discussie binnen de raadkamer is geheim. Toch laat de rechtbank nu wat zaken doorschemeren die wellicht hebben gespeeld. “Mogelijk heeft de raadkamer overwogen dat de strafbare feiten dateerden van voor het vonnis van december 2009. Verder zal mogelijk zijn overwogen dat niet was gebleken dat verdachte nieuwe bedreigingen had geuit of dat er zich andere incidenten hadden voorgedaan, die zouden rechtvaardigen dat verdachte na 3 ½ weken vrijheid nu weer zou moeten worden gevangengezet. De raadkamer heeft aan de schorsing als voorwaarde een contactverbod verbonden. De officier van justitie heeft geen hoger beroep ingesteld tegen het vrijlaten van de verdachte”, zo valt te lezen in het overzicht.

Zie ook:
- Minister wil informatie over drama (09-03-2010)
- Familiedrama: 'Vrouw weigerde hulp' (08-03-2010)
- Zierikzee rouwt om slachtoffers drama (08-03-2010)
- Maandag condoleanceregister in Zierikzee (07-03-2010)
- Veel problemen in gezin Zierikzee (07-03-2010)
- Onderzoek drama nog in volle gang (07-03-2010)
- Al eerder familiedrama's in Zeeland (07-03-2010)
- Doden bij familiedrama in Zierikzee (07-03-2010)

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Ron@ld (10-3-2010 om 14:01)
@ Gerrit, makkelijk roepen dat iedereen weer ingedekt is. Je moet de vinger naar diegene wijzen die fout is!! Namelijk de rechters van de raadkamer!!
Hans Rooze (10-3-2010 om 13:57)
Wat zijn we toch goed hier in Nederland he. De een schuift de schuld naar de ander maar zelf hebben ze het nooit fout gedaan. En dan de rechter wil ook in de belangstelling staan dus die doet precies het tegenovergestelde van wat er aanbevolen wordt. Goed voor elkaar. Ga vooral zo door.
John (10-3-2010 om 13:39)
Verschrikkelijk Heel veel sterkte voor de nabestaande. Antidepresieva zoals prozak enz. Kunnen er ook wel mee te maken hebben. in Amerika is dit al bewezen . Heb daar zelf ook slechte ervaringen mee Werd van Prozak Zeer Agressief . Ben er mee gestopt , en werd weer mens Nogmaals heel veel Sterkte
Gerrit (10-3-2010 om 13:30)
Conclusie: iedereen is ingedekt. Risico van het vak. Waar gehakt wordt vallen spaanders. Het lijstje is afgevinkt. Drie mensen dood, omdat niemand zich echt bekommerde om wat er mis kon gaan. Huiveringwekkend....