Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
4 files van totaal 18 km

Nieuwe uitbreidingsmogelijkheden voor TRC Vlissingen

Toegevoegd: 02-02-2006, 19.32 uur
Door: Roland de Jong [Redactie HVZeeland.nl]
MIDDELBURG – Als alles meezit kunnen hulpverleners binnenkort ook tunnel-incidenten trainen op het terrein van het brandweertrainingscentrum in Vlis-singen (TRC). De Vlissingse burgemeester Anneke van Dok-Van Weele en de com-mandant van de Stadsgewestelijke brandweer Vlissingen-/Middelburg, Ruud Maljaars vinden beiden dat dit een geschikt moment is voor een dergelijke uitbreiding. Naast de plannen voor de realisatie van een oefentunnel heeft de directie van het trainingscentrum ideeën voor het uitbreiden van het oefen-terrein.


Deze week uitte commissaris van de koningin Van Gelder de wens voor een goede trainingsfaciliteit voor tunnelincidenten. Van Gelder deed dit tijdens een speach bij de aanstelling van twee lectororen Veiligheid aan de Hogeschool Zee-land. De Vlissingse burgemeester en de Stadsgewestelijke brandweercomman-dant zien beiden een toekomst in het realiseren van dergelijke trainingsmoge-lijkheden op en bij het bestaande trainingscentrum aan de Oosthavenweg. De ideeën voor een oefentunnel zijn volgens brandweercommandant Maljaars niet nieuw: “Ze bestaan al langer, deze week uitte Van Gelder echter zijn eigen ideeën op eventuele nieuwe ontwikkelingen”.

Momenteel biedt het trainingscentrum opleidingsmogelijkheden op tal van ter-reinen. Op het huidige complex kan voornamelijk geoefend worden op brand-bestrijding. Het terrein kan echter ook multidisciplinair gebruikt worden. Naast de uitbreidingsplannen voor een tunnelruimte denkt men ook aan een zogeheten helikopterontsnappingsplatform. Op zo’n platform kunnen mensen trainen op een helikoptercrash waarbij de helikopter te water raakt.

Maljaars: “Tijdens zo’n training zit zo’n vijftien man in een grote helikopter. Wan-neer deze te water raakt moet iedereen zich uit de gordels bevrijden en vervol-gens de helikopter verlaten. Eigenlijk net als bij een auto te water”. Na het vol-gen van een dergelijke training kan men de beschikking krijgen over een spe-ciaal certificaat. “Een belangrijk certificaat want iedereen die werkt op een boor-platform moet tegenwoordig een dit certificaat in zijn of haar bezit hebben”, aldus Maljaars.

Naast het helikopterplatform zijn er meer plannen voor het huidige TRC. Zo wil men het liefst ook de beschikking krijgen over nieuwe oefengebouwen. Maljaars: “Voor OVD-trainingen hebben we complexe gebouwen nodig. Die hebben we momenteel niet tot onze beschikking”. Momenteel telt het complex van het TRC zo’n drie hectare, de bedoeling is dat er in de komende tien jaar diverse nieuwe oefenfaciliteiten bijkomen. “Nog lang niet alle ideeën zijn uitgewerkt, maar de kans bestaat dat we een ruimte maken waarin ook verkeersleiders kunnen oefenen”.

Het is nu al duidelijk dat de nieuwe plannen gepaard moeten gaan met een uit-breiding van het huidige terrein. Met de aanleg van nieuwe faciliteiten zijn de nodige kosten gemoeid. De Stadsgewestelijke brandweercommandant denkt niet dat de kosten hiervoor volledig bij het trainingscentrum zelf komen te liggen. “Ik denk dat de provincie, maar zeker ook het Rijk moet meebetalen aan dit project”. Volgens Maljaars zijn dit immers de organisaties die zorg moeten dragen voor de veiligheid in ons land. Het project zou volgens de brandweer-commandant ook goed zijn voor Zeeland: “Het zou een geweldige opsteker zijn om dit alles naar Zeeland te halen”.

Concrete plannen voor de uitbreiding van het complex zijn er nog niet, de plannen en ideeën die er nu zijn zullen eerst nog verder worden uitgedacht.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren