Weerbericht:
Af en toe zon en plaatselijk een (onweers)bui
Verkeersinformatie:
4 files van totaal 11 km

Koninginnedag Zeeland goed verlopen

Toegevoegd: 30-04-2010, 14.44 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - De landelijke viering van Koninginnedag in Wemeldinge en Middelburg is zonder problemen verlopen. In Wemeldinge bezochten 7.000 mensen het feest, terwijl in Middelburg het bezoekersaantal op 30.000 personen wordt geschat. Vandaag werden twee arrestaties verricht.


In Wemeldinge begon het bezoek rond 10.00 uur met een welkomstwoord van commissaris van de koningin Karla Peijs en burgemeester Kramer (Kapelle). Hierna was er een aubade. Rond 10.07 uur werd het Zeeuws Volkslied gezongen bij de Wemel. Hierna trok de stoet door het dorp. De familie bekeek onder meer optredens van line dancers. Verder waren er spelletjes met medewerking van onder meer de scouting en de voetbalvereniging.

In Wemeldinge regende het tijdens het bezoek. In OBS Wemeldinge aan de Spoorlaan werd een opvanglocatie ingericht zodat met name de kinderen die hadden deelgenomen aan het feestprogramma weer op temperatuur konden komen. In totaal zijn negen kinderen vanwege de kou opgevangen. Uiteindelijk bleek één kind onderkoelingsverschijnselen te hebben. De noodopvang bij OBS Wemeldinge is rond 12.30 uur gesloten. Mensen die daarna nog opvang nodig hadden, konden zich melden bij de EHBO posten op verschillende plaatsen in het dorp.

Middelburg
Vanwege de aanhoudende regen adviseerde de politie mensen die (ook) naar de viering in Middelburg wilden om het weerbericht in de gaten te houden en vooral warme kleding aan te trekken en voorzieningen mee te nemen om droog te blijven zoals regenpak en  paraplu's. Om deze reden werd door de gemeente in samenwerking met de geneeskundige hulpverlening ook een opvanglocatie in Middelburg ingericht. Dat gebeurde bij de Petrus en Pauluskerk aan de Bachtensteene/Lombardstraat. Deze opvanglocatie werd rond 12.30 uur gesloten omdat er na de weersverbetering geen behoefte meer aan was.
 
Ook in Middelburg werd de koninklijke familie officieel welkom geheten. Daar vond het welkom rond 12.00 uur plaats op het Damplein. Hierna was er feestmuziek en gaf de Tai Chi Racket Club een demonstratie. Verder was er een parajumpwand en waren er meerdere optredens. Na het bezoek aan het Damplein trok de familie naar het Abdijplein. Op dit plein waren typisch Zeeuwse activiteiten te zien. Zo waren er ringrijders, was er een volksdanksgroep en ook de Wasschappelse Heiploeg was present. Na de activiteiten op de Markt, waarbij diverse leden van het koninklijk huis een hockeystick ter hand namen, kwam aan het bezoek rond 14.00 uur een einde.

Arrestaties
Een paar keer heeft de politie personen preventief gefouilleerd naar aanleiding van tips van burgers en eigen observatie. De preventieve fouillering heeft volgens een woordvoerder van de politie niet veel bijzonderheden opgeleverd. Wel werden twee personen aangehouden. In de Nieuwstraat in Middelburg werd rond 10.15 uur een man aangehouden die gesignaleerd stond en nog drie dagen hechtenis tegoed had.

Ongeveer een uur later werd eveneens in Middelburg een persoon aangehouden voor het niet tonen van een identiteitsbewijs. “De man werd gesignaleerd door de spotters. Vervolgens werd hij aangesproken, wilde nergens aan meewerken, werd vervelend en kon daarna geen identiteitsbewijs tonen. Dit resulteerde in zijn arrestatie.”
 
Zie ook:
- Opvanglocatie deelnemers Koninginnedag


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Riniie (2-5-2010 om 15:05)
Mocht in Middelburg meedoen aan deze Koninginnedag.De gehele organisatie heeft het perfect laten verlopen! Dank Politie ! Ik heb met de Majesteit en andere Koninklijke gasten gesproken,wat fijn dat deze mensen zo ontspannen waren in Zeeland. Bravo voor oa Sjaak vd Berg, Burg.Schouwenaar en Kramer.
Beppie (2-5-2010 om 11:58)
Vond het een geweldige dag maar het jasje van Maxima kon ze maar beter thuis laten. Ze lijkt net een koe, jammer want ze heeft een leuk jurkje met bijpassende schoenen aan.
Jedidja (2-5-2010 om 11:00)
Ik vind het wel grappig dat je aan de foto's precies kunt zien wáár de leden van het koninklijk huis waren.... regen= wemeldinge.... zon of iig droog= middelburg... :-)
Ano (1-5-2010 om 22:24)
@sanne! waarom mochten de ouders van maxima dan niet op haar trouwdag aanwezig zijn? juist! ook door iets uit hun verleden! @fan. als ik sollliciteer wordt er ook naar mijn verleden gevraagd en als dat niet zo netjes is kan ik het ook wel shaken dussss! lang leve het kostenhuis:-)
Anoniem (1-5-2010 om 11:52)
Ontzettend leuke dag, de aanwezigheid van honderden agenten, het preventief fouilleren en de roadblocks gaven me ook een heel veilig gevoel. Alleen jammer dat er in verhouding dan meer blauw en geel te zien is dan oranje, misschien moeten ze daar volgend jaar speciale uniformen voor maken.
Fan koningshuis (1-5-2010 om 10:38)
Waarom nu zo'n opmerking van de ex van Mabel.Rakelen ze bij jou ook alle vervelende dingen uit het verleden steeds weer op.Echt niet nodig hoor
Cookie-instellingen beheren