Weerbericht:
Vrij zonnig, vanavond en morgen bewolkt en van tijd tot tijd (mot)regen
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 11 km

Grote commotie rond instortingsgevaar A-theater M'burg

Toegevoegd: 03-03-2005, 19.00 uur
Door: Roland de Jong [Redactie HVZeeland.nl]
MIDDELBURG - Na de constarnatie van de afgelopen weken rond de bouwput van het in aanbouw zijnde A-theater aan het Molenwater in Middelburg is donderdagmiddag opnieuw groot alarm geslagen, dit maal nog groter dan afgelopen week, toen enkele bewoners uit voorzorg hun woning moesten verlaten. Hun huizen liepen op dat moment kans op instortingsgevaar.


Omdat de de paalwand van de bouwput donderdagmiddag onvoldoende stabiel was geworden werd rond half zes door het aannemingsbedrijf en de bouwdirectie van het theater besloten de bouwput weer vol water te pompen om zodoende tegendruk te geven. Op deze manier zou voorkomen kunnen worden dat huizen in de buurt nog verder verzakken dan tot nu toe al is gebeurd.

In december vorig jaar besloot de gemeente Middelburg de bouwput weer vol water te laten lopen omzodoende het grondwaterpijl van de omgeving weer verder omhoog te krijgen. De put werd onlangs weer leeggepompt, maar dit blijkt nu dus toch niet goed mogelijk te zijn geweest.

De hulpdiensten rukten donderdagavond rond tien over half zes met de tankautospuit 4535 en de Officier Van Dienst 4595 uit naar de bouwput. Aldaar is besloten waterpompen aan te leggen en enkele panden in de omgeving te evacuëren. Om de coördinatie van de evacuatie en het pompen goed te laten verlopen werd daarop een commandocontainer van de brandweer ter plaatse gebracht.

Rond kwart voor zeven 's avonds werd de Arnemuidense brandweer gealarmeerd om de radiocommunicatie van de hulpdiensten die ter plaatse waren (en zouden komen) te regelen. Hierop rukten zij uit met de Verbindings-/Commandowagen 4292. De brandweer gaf voor dit incident overigens het sein "GRIP 2". Zodoende werd ook een gemeentelijk beleidsteam geformeerd.

Later kreeg de brandweer ook nog assistentie van de Vlissingse collega's met een extra tankautospuit: de 4541. Daarna hebben de brandweerkorpsen van Goes, Burgh-Haamstede en Terneuzen ook nog dompelpompen ter plaatse gebracht om water uit de grachten te pompen en zodoende vervolgens in de grote bouwput te laten spuiten door middel van o.a. waterkanonnen.

Volgens de gemeente en de politie dreigden meerdere woningen te verzakken en liepen enkele panden inmiddels dusdanige schade op dat het verstandiger leek enkele omliggende panden op voorhand te evacueren. Zodoende werden diverse bewoners tijdelijk bijeengebracht in verzoringstehuis "Het Gasthuis". Diverse personen zullen de nacht elders doorbrengen.

Leden van de Mobiele Eenheid van de politie hebben een fors gebied rond de bouwput volledig afgegrendeld. Bewoners mogen alleen nog hun huizen in om, onder begeleiding van politiemedewerkers, eventuele dringende medicijnen op te halen. Verder mogen bewoners hun woningen in het afgezette gebied voorlopig niet meer betreden. Het afgezette gebied loopt rond de Korte Noordstraat, de Herengracht, het Bagijnhof, de Zuidsingel en Klein Vlaanderen.

De hulpdiensten zullen vermoedelijk nog de gehele nacht bezig zijn met hun werkzaamheden.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren