Weerbericht:
Vanavond en vannacht kans op gladheid
Verkeersinformatie:
Geen files

Remwegtest op Markt Middelburg

Toegevoegd: 18-06-2010, 13.30 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Op de Markt in Middelburg hebben leerlingen van drie basisscholen vandaag kennis kunnen maken met de remweg van voertuigen. 
 
Op de Middelburgse Markt werd vanaf 9.00 uur gedemonstreerd wat het effect is van de rijsnelheid op de remweg die een auto nodig heeft bij een noodstop. Het doel is kinderen, toekomstige automobilisten, bewust te maken van de risico`s van te hard rijden in 30-kilometerzones.


Verdeeld in drie groepen konden de leerlingen van groep 8 van de basisscholen zien hoe lang een auto nodig heeft om tot stilstand te komen bij een snelheid van 30 km/uur en 50 km/uur. Aanleiding is de uitkomst van een onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Hieruit bleek dat het aantal verkeersslachtoffers met 70% is gedaald op plaatsen waar een 30 kilometerzone is ingevoerd.
 
Al vijf jaar worden in samenwerking met Politie Zeeland; Veilig Verkeer Nederland en basisscholen staandehoudacties georganiseerd in Middelburg. Naast handhaving van de politie is de staandehoudactie een communicatiecampagne om bestuurders er op attent te maken dat het veel veiliger is om 30 km/uur te rijden in woonwijken.

De belangrijkste reden waarom 30 km/ uur rijden veiliger is, heeft te maken met de remweg. De remweg is bij 30 km/ uur gemiddeld 13 meter en bij 50 km/ uur gemiddeld 28 meter. Tijdens de remwegtest werden er ook kaarten uitgereikt met een kennisquiz. Door het beantwoorden van drie vragen over 30 km-zones maakte men kans op een dinerbon van € 100.

Het is overigens niet de eerste keer dat in Middelburg een remwegtest wordt gehouden. Ook vorig jaar konden Middelburgse basisscholieren op Arnestein ook al kennis maken met het fenomeen remweg.

De remwegtest is een initiatief van de gemeente Middelburg, het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ), Politie Zeeland, Veilig Verkeer Nederland en rijschool Rinie Vaane. Vrijdag deden de Herman Faukeliusschool, de Regenboogschool en Petrus Immensschool mee.

Zie ook:
- Kinderen maken kennis met remweg auto's (24-09-2009)


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren