Grote ontsmettingsoefening Kapelle

Toegevoegd: 22-06-2010, 17.30 uur

Door: Roland de Jong

KAPELLE - In Kapelle is vanmiddag een grootscheepse rampenoefening gehouden. Aan de oefening deden tientallen brandweerlieden uit de Veiligheidsregio's Zeeland en Rotterdam-Rijnmond mee.

Volgens het oefenscenario was op de Stationsstraat nabij het NS-Station en het gebouw van de Isaac Beeckman Academie een ernstig ongeluk gebeurd waarbij sprake was van gevaarlijke stoffen. Een tankwagen met aan boord chemische afval was op een bestelbusje gebotst. De tanks waren lek geraakt en er lagen rondom de ongevalslocatie diverse slachtoffers op straat.

Tot overmaat van ramp reed achter de tankwagen een bus met een grote groep schoolkinderen. Alle slachtoffers en de kinderen waren in aanraking gekomen met de gevaarlijke stof en moesten daarom worden ontsmet. De eerste inzet bij het ongeluk werd gedaan door de brandweer van Kapelle. Al snel werd er opgeschaald en werden diverse gaspakkenteams uit de gehele provincie Zeeland ter plekke gevraagd. Tientallen brandweerwagens en een nog groter aantal hulpverleners werd vervolgens ingezet om het incident te bestrijden.

NBC-peloton
Vanuit de regio Rotterdam-Rijnmond kwamen ook diverse brandweereenheden ter plekke. Deze groep van ongeveer zestien brandweerlieden en bijbehorend materieel is gestationeerd op Goeree-Overflakkee. Het NBC-peloton is één van de zes zogenaamde Steunpuntregio's van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De pelotons zijn voorbereid op grootschalige burgerontsmetting en zijn met name bedoeld voor inzetten na terroristische aanslagen of grootschalige ongevallen zoals vandaag nagebootst in Kapelle.

Om alle slachtoffers te kunnen ontsmetten beschikt de eenheid over speciaal materieel. Hieronder valt ook een speciale container vanwaaruit een heuse ontsmettingsstraat kan worden uitgebouwd. Deze straat, enkele tenten en de container zelf, heeft in opgebouwde toestand een lengte van dertig meter. In de tenten kunnen slachtoffers worden gedoucht. Ook zijn er omkleedruimten. De grote groep schoolkinderen onderging de gehele procedure in badkleding.

Een oefening als die in Kapelle wordt niet vaak gehouden. Elk peloton moet wel minimaal één keer per jaar grootschalig trainen.


Foto's


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750