Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
7 files van totaal 26 km

KNRM houdt kustvaarder boven

Toegevoegd: 26-07-2010, 21.01 uur
Bij de aanvaring raakte niemand gewond.
Bij de aanvaring raakte niemand gewond.
© Foto: KNRM Neeltje Jans
Door: Roland de Jong

HOEK VAN HOLLAND - Een Zeeuwse reddingboot is vannacht ingezet om te helpen na een aanvaring tussen de viskotter Goeree (GO) 27 en de kustvaarder Janina uit Kingstown. Het ongeluk gebeurde nabij Hoek van Holland.


De Janina lag met zes bemanningsleden aan boord voor anker in het ankergebied buitenbanken en de GO 27 was op weg naar de visgronden. Bij de melding werd gemeld dat de kustvaarder water maakte en mogelijk zou zinken.

Door het kustwachtcentrum in Den Helder werd groot alarm gegeven en de reddingboten Jeanine Parqui van Hoek van Holland, de Antoinette van Stellendam en de Koopmansdank van Neeltje Jans werden te hulp gevraagd. Ook werd een vaartuig van de havendienst van Rotterdam op pad gestuurd.

De kaptein van de kustvaarder vond het verstandig om het reddingsvlot en de bemanning overboord te zetten. Drie kwartier na het alarm waren de twee reddingboten van Stellendam en Neeltje Jans aanwezig, later volgde de boot van Hoek van Holland.

De ‘Janina’ liep schade op ter hoogte van de machinekamer, waardoor deze vol water liep. De reddingboten hebben enkele opstappers en pompen overgezet en met de pomp van de kustvaarder er bij kon het schip drijvende worden gehouden. De reddingboot van Hoek van Holland is daarna terug gegaan naar het station.

De bemanning van de kustvaarder, op de kaptein na, werd om veiligheidsredenen overgezet op de reddingboot van Stellendam. Om zes uur arriveerden enkele sleepboten welke de klus van de reddingboten overnamen. Zij hebben het schip geborgen.

De reddingboot Koopmansdank heeft later op de morgen nog bergingsmateriaal en duikers naar de kustvaarder gebracht. Bij het ongeluk raakte niemand gewond. Rond het middaguur zijn twee sleepboten van het ankergebied bij Hoek van Holland vertrokken. Zij brengen het schip naar Vlissingen.

De GO-27 is teruggekeerd naar de haven van Stellendam. Aldaar zal de politie onderzoek doen naar de oorzaak van de aanvaring. Door een Kustwachtvliegtuig is een inspectieronde boven de plaats van de aanvaring gemaakt. Er is geen verontreiniging waargenomen.


Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Schelde (27-7-2010 om 17:49)
Hij lig op scheldepoort vliss oost voor veder onderzoek en reparatie
Cookie-instellingen beheren