Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
66 files van totaal 259 km

Grote zoekactie naar vermeende drenkeling

Toegevoegd: 12-08-2010, 16.30 uur
Door: Roland de Jong
RENESSE - In Renesse hebben woensdagavond vijf reddingsboten, een privevaartuig en een SAR-helikopter gezocht naar een vermeende drenkeling. Achteraf gezien gaat het om een loze melding.


Rond 15.25 uur kwam een badgast rennend aan bij de reddingspost Jan van Renesseweg. Hij meldde dat hij een drenkeling al spartelend op ongeveer 500 meter uit de kust schuin voor de reddingspost onder water had zien verdwijnen. De drenkeling was niet waargenomen door de uitkijk van de strandwacht, maar dat was niet zo gek want het was net spitsuur bij de reddingsbrigade. De vrijwillige strandwachters waren net druk doende met een hysterische moeder die zich bij de post had gemeld omdat haar kind vermist werd.

Voor de drenkeling werd snel een zoekactie op touw gezet. In totaal rukten vijf reddingboten uit. De strandwacht van Renesse kreeg assistentie vanaf Ouddorp en de Banjaard. Het nieuwe hulpverleningsvoertuig van de reddingsbrigade werd ingezet om alle baders uit het water te halen. “Op deze wijze kan er beter gezocht worden”, zo verklaart Rob van Sundert, woordvoerder van de Strandreddingsbrigade Westerschouwen.

De boten gingen aan de slag met een zoekpatroon en bij deze actie werd ook een priveboot betrokken. Na een uur was ook een gealarmeerde Search And Rescue (SAR) helikopter ter plekke en kon ook vanuit de lucht worden gezocht. In de tussentijd was ook een motorambulance gearriveerd.

Na ongeveer drie uur zoeken werd door de kustwacht besloten de zoekoperatie te beëindigen vanwege het ontbreken van signalen die duiden op een werkelijk slachtoffer. Van Sundert: “Zonder gemelde vermissing of gevonden voorwerpen kan worden aangenomen dat het vermoedelijk gaat om een verkeerde waarneming. Het verschil op zee tussen een drenkeling en een zeehond of aalscholver is voor een ongetraind oog niet gemakkelijk te onderscheiden.”

“Meldingen van deze aard worden na doorvragen echter altijd serieus genomen. Dit temeer omdat de reddingsbrigade afhankelijk is van badgasten die iets waarnemen op het 21 kilometer lange strand. Gelukkig blijkt dit een loze melding en kan de zoekactie gezien worden als een goede oefening tussen de diverse instanties.”


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren