Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 6 km

Zeiljacht vaart tegen Zeelandbrug

Toegevoegd: 29-08-2010, 16.54 uur
Door: Manfred Berrevoets
COLIJNSPLAAT - Zondagmiddag even voor half vier is de bemanning van het reddingstation Neeltje Jans opgeroepen voor hulpverlening aan een zeiljacht welke een aanvaring had gehad met de Zeelandbrug en zijn mast had verspeeld.
 
Het bleek te gaan om het ruim elf meter lange kajuitzeiljacht "Anamoon" uit Yerseke, welke met tien personen aan boord op de Oosterschelde aan het zeilen was en onder het vaste deel van de Zeelandbrug bij Colijnsplaat door wilde varen richting Yerseke.


Een misrekening wat de hoogte van de mast aanging, was de oorzaak dat hij de Zeelandbrug raakte en de mast en het zeil gingen overboord. Wonderbaarlijk genoeg was de mast totaal afgebroken en bleef het zeil en de verstaging aan de boot vast zitten.

De bergingsboot Mistral en de KNRM reddingboten Harder en Koopmansdank werden ingezet voor de hulpverlening. Aangezien de stroming en wind richting oost gingen was het de beste oplossing het geheel naar de oosterlijk gelegen haven van Kats te brengen.

Het jacht is aldaar in de haven door de bemanning van de Mistral en de Harder binnen gebracht en ontdaan van de resten van het zeil en de verstaging, de Koopmansdank keerde eerder terug naar het station.

De mast was in zijn geheel onderwater verdwenen bij de Zeelandbrug en niet terug gevonden. Er hadden zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Peter (6-2-2011 om 12:28)
Verder is het zo dat de recreatie(vaart) speciaal in Zeeland een groot economisch belang vertegenwoordigd. m.a.w. er wordt dik geld aan verdiend! Meer zelfs nog dan met de beroeps(binnen)vaart! Verder zouden de Johns en de Jaapen van deze wereld zelf eens wat meer verstand van zaken mogen krijgen.
Peter (6-2-2011 om 12:23)
Sommige mensen vergeten dat de brug een hindernis is voor schepen. Hij ligt er voor het wegverkeer en niet andersom! Wat mij betreft betalen automobilisten dus FLINK voor iedere brugopening. Overigens zijn heel veel zeilers donateur van de KNRM en 'betalen' dus zelf hun redding
Herman (23-12-2010 om 20:59)
Ik zie hier een hoop niet watresporters maar wat betreft bruggen geld op de meeste plaatsen betaal je dat ook alleen niet op rijksvaarwegen en dat is volgens wetelijke regels vrije doorvaart nederlands en europeese regelgeving ook toeristenbelasting en havengelden
Arie (30-8-2010 om 23:12)
Een boot kost wat, maar een flink aantal voorzieningen zijn gewoon gratis voor de pleziervaart en wordt betaald van belasting geld, hoe je het ook draait, het blijft krom. Ik ben lid van de anwb en betaal daar ook voor, en zo'n boot ook?
Fab (30-8-2010 om 10:45)
@ Jaap: Gelukkig hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan! Gellukkig dat de verschillende diensten zich inzetten om erger te voorkomen! De bergingsdienst moet overigens gewoon betaald worden hoor! (verzekering) Verder zelden zulke onzin gelezen.
Erik (30-8-2010 om 09:08)
Jaap je heb helemaal gelijk je moet toch weten wat de lengte van je mast is en die van de zeelandbrug ik neem toch aan dat hij niet de eerste keer door die brug is gevaren
Cookie-instellingen beheren