Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
91 files van totaal 335 km

Nieuwe strijd tegen drugstoeristen

Toegevoegd: 10-09-2010, 12.07 uur
Door: Roland de Jong

TERNEUZEN - Terneuzen wil het drugstoerisme nog meer terugdringen. Hoewel na de sluiting van de drukste coffeeshop Checkpoint, de bezoekersstromen (daarvoor meer dan 2000 klanten per dag) sterk daalden, reizen er dagelijks nog steeds honderden drugstoeristen naar Terneuzen. Terneuzen is van plan het ongewenste toerisme verder in te dammen door een vermindering van drie naar twee gram softdrugs per klant per dag.


Eind 2008 paste de gemeente het gedoogbeleid al aan door van de gebruikelijke vijf gram dagelijkse verkooplimiet per klant, terug te gaan naar drie gram. Het idee was dat hierdoor minder Belgen en Fransen in de auto stappen en naar Terneuzen afreizen voor hun ‘cannabisboodschappen’. In juni 2008 werd Checkpoint gesloten waarna al een groot deel van de drugstoeristen weg bleef.

Bij tellingen in 2009 is gebleken dat de bezoekersaantallen bij de overgebleven coffeeshop toegenomen waren. In het voorjaar van 2009 waren het 470 bezoekers per dag, in het najaar 600. Driekwart van de bezoekers blijkt nog steeds buitenlands te zijn. De gemeente wil dat de aantallen niet verder groeien en ziet het liefst dat alleen lokale klanten de shop nog bezoeken. Daar is het gedoogbeleid namelijk in beginsel voor in het leven geroepen. Met als belangrijkste doelen: illegaliteit voorkomen, vermenging van handel in hard- en softdrugs tegengaan (ten behoeve van volksgezondheid) en zicht hebben op wat er aan wie verkocht wordt.

Een enquête wees uit dat 30% van de buitenlandse bezoekers niet komen voor minder dan drie gram. Daarop is de tweegramsmaatregel gebaseerd. Volgens de gemeente zitten er mogelijk wel haken en ogen aan het plan.

Burgemeester Lonink: “De buitenlandse bezoekersaantallen namen in Terneuzen al met 70 % af, vooral omdat Fransen niet meer naar onze stad komen. En de illegaliteit is ook verder teruggedrongen. De praktijk moet uitwijzen of deze tweegramsmaatregel ervoor zorgt dat er nog meer buitenlandse klanten, met name Belgen, wegblijven. Het is in zekere zin experimenteren. Daarnaast is niet de bedoeling dat Nederlandse klanten de shop ontzien, aangezien de coffeeshop voor die klanten bedoeld is. Hetzelfde geldt voor het risico van meer illegale handel en de kans dat de rookwaren sterker worden. De effecten van de maatregel moeten daarom nauwlettend in de gaten worden gehouden via evaluaties.”

Terneuzen kan mogelijk voor dat onderzoek aansluiten bij de landelijke pilotprojecten die het ministerie van BZK gaat starten.
De mogelijkheid om buitenlandse drugstoeristen geheel te weren, wordt wellicht mogelijk door Europese rechtsspraak. “Ik hoop op die mogelijkheid, maar verwacht dat dit nog lang duurt en we willen daarom niet afwachten maar nu al het eigen beleid strenger maken”, aldus Lonink.

Onderzoek wees uit dat het verminderen van dagelijkse inkoop per klant, waarschijnlijk doeltreffender zal werken dan een pasjessysteem of verplichten van het betalen met een bankpas. De burgemeester van Terneuzen neemt binnenkort een definitief besluit over de aanpassing van het gedoogbeleid. Het voornemen is reeds met de driehoek besproken. De coffeeshophouder kan zienswijzen indienen tegen het voornemen. De maatregel kan mogelijk dit jaar nog ingevoerd worden.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Mij (12-9-2010 om 01:33)
Mcw. wil je afsjeblieft ff je mond dicht houden.. als het je toch niks uitmaakt waarom moet het allemaal dan maar goed illegaal worden? wat voor last heb jij er van?
Red (11-9-2010 om 17:44)
@mcw cafe's dicht? of geen alcohol meer schenken? wat zijn dat nou voor rare dingen? waar gaat dit naar toe
Mcw (11-9-2010 om 16:10)
Cafe's mogen van mij ook dicht of geen alcohol meer schenken is al goed voor mij en nee ik drink niet ik blow ook niet moet al die troep niet mensen moeten zelf weten of ze hun eigen lichaam verkrachten met die rommelgewoon afschaffen alle coffeeshops en heel erg goed illegaal maken en hard optreden
Adri (11-9-2010 om 09:25)
Als er niet zoveel ellende rond die rotzooi zou hangen: zoals kweken op mijn kosten (buiten de meter om), maffiapraktijken in de verkoop, manipuleren zodat gebruikers nog meer afhankelijk worden, zou er misschien meer gedoogd kunnen worden. Nu zit het te veel in criminele hoek. Alcohol niet.
Robin (11-9-2010 om 07:00)
Wat een onzin, zo werk je alleen de illegale handel in de hand en anders verplaatst het zich wel naar Goes en Vlissingen
Arie (10-9-2010 om 22:52)
@mcw: Als coffeeshops dichtmoeten om buitenlanders weg te houden dan zeg ik, cafe's, supermarkten en slijterijen dicht om alcoholisten een lesje te leren. Mee eens? Niet? .. Dacht ik al..
Cookie-instellingen beheren