Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Koekoeksweg wordt toch veiliger

Toegevoegd: 06-02-2006, 17.02 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
AAGTEKERKE - De Koekoeksweg van Aagtekerke naar Meliskerke wordt toch op korte termijn veiliger gemaakt voor fietsers. Waterschap Zeeuwse Eilanden heeft dat besloten na overleg met de gemeente Veere naar aanleiding van een ongeval in december waarbij een dertienjarig meisje uit Aagtekerke om het leven kwam.


Nog voor de zomervakantie wordt de snelheid op de Koekoeksweg verlaagd van tachtig naar zestig. Bovendien worden stroken op het wegdek geschilderd waar fietsers mogen rijden en die de ruimte voor automobilisten verkleinen. Die gecombineerde ingrepen moeten zorgen voor meer veiligheid voor de fietsers.

Prioriteit
Het waterschap was van plan eind 2007 de Koekoeksweg aan te pakken. De weg had geen hogere prioriteit voor Zeeuwse Eilanden, omdat er relatief weinig ongevallen plaatsvinden. De druk om dat toch eerder te doen werd echter steeds groter, vooral nadat half december een meisje uit Aagtekerke op haar fiets werd aangereden en overleed. De dorpsraad van Aagtekerke had al eerder gewaarschuwd voor de onveiligheid op de weg. De gemeenteraad van Veere had tevens een motie van PvdA/GroenLinks aangenomen om het waterschap te vragen de situatie te veranderen. Het schap had dat steeds geweigerd.

De afgelopen week is opnieuw overlegd tussen het gemeentebestuur van Veere en het waterschap. Wethouder M. te Roller van verkeer heeft nogmaals duidelijk gemaakt dat wat Veere betreft de beste oplossing een vrijliggend fietspad is en dat zij daarnaar blijft streven. Omdat het lang duurt voordat zo’n fietspad er ligt, gaat de gemeente wel akkoord met tijdelijke maatregelen.

„Wij vinden het prima om voor de duur van een jaar een proef te nemen met verlaging van de snelheid naar zestig kilometer per uur en met fietssuggestiestroken“, verklaart Te Roller. „Maar wij hebben ook benadrukt dat die lagere snelheid alleen helpt als daarop door de politie wordt gecontroleerd. Daarom doen we samen met het waterschap een beroep op de politie om regelmatig te controleren op de Koekoeksweg.“

Doel
Veere wil over een jaar met het waterschap, de politie en de dorpsraden bezien of het inderdaad veiliger is geworden voor fietsers. Ongeacht de resultaten zal de gemeente dan opnieuw de wens op tafel leggen van een vrijliggend fietspad. Te Roller: „Dat is en blijft ons doel.“

Dat dat nu nog niet haalbaar is, snapt zij wel. „Het duurt gewoon lang voordat je dat voor elkaar krijgt. Dat hebben we gezien bij de Hogelandseweg. Het waterschap denkt aan vrijliggende fietspaden aan weerszijden van de Koekoeksweg. Dat is lastig, want dan moet je sloten dempen en verleggen. Wat ons betreft zou het ook een pad aan één kant kunnen zijn. Dat is wellicht gemakkelijker te realiseren.“


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren