Zeeuwen voelen zich relatief veilig

Toegevoegd: 04-10-2010, 21.20 uur

Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Zeeuwen voelen zich iets veiliger dan overige inwoners van Nederland. Ten opzichte van 2008 zijn de onveiligheidsgevoelens wel gestegen.

Dit blijkt uit de Veiligheidsmonitor Zeeland (meting 2009) die door Scoop is uitgebracht, in opdracht van de provincie Zeeland. In aanvulling op de landelijke veiligheidsmonitor heeft Scoop rapportages opgesteld voor de dertien Zeeuwse gemeenten en de provincie. Het veldwerk is verricht door TNS/NIPO; dit bureau ondervroeg bijna vierduizend Zeeuwen over het thema sociale veiligheid.

Uit het onderzoek komt naar voren dat onveiligheidsgevoelens zich in Zeeland vooral manifesteren in de vier grote steden (met name Vlissingen), onder vrouwen, jongvolwassenen en hoogopgeleiden. Het zijn vooral de plekken waar groepen jongeren rondhangen die als onveilig worden beschouwd, met name in Vlissingen en in mindere mate in Terneuzen.

Uit de Veiligheidsmonitor Zeeland blijkt dat inwoners van Zeeland zich minder onveilig voelen en minder vaak slachtoffer zijn dan gemiddeld in Nederland. Wel was er het afgelopen jaar ook hier een stijging. De inwoners van de vier grote steden (ook hier vooral Vlissingen) en jongvolwassenen ervaarden het afgelopen jaar daarnaast het vaakst verschillende vormen van overlast. Deze overlast manifesteert zich in Zeeland vooral in ‘te hard rijden’ en ‘hondenpoep’.

Van de drie onderscheiden soorten delicten (geweld, vermogensdelicten, vandalisme) zijn Zeeuwen het vaakst slachtoffer van vandalisme, het minst van geweldsdelicten. Ook binnen de meeste Zeeuwse gemeenten was steeds sprake van deze rangorde. Als we kijken naar de totaalscore in slachtofferschap scoort Vlissingen duidelijk het hoogste (36%), gevolgd door Middelburg (28%) en Schouwen-Duiveland (25%).

Het grootste deel van de ondervonden delicten in Zeeland vond plaats in de eigen woonbuurt. In vergelijking met Nederland ervaren Zeeuwen vaker een delict thuis en op het werk. Naar verhouding ervaren zij minder vaak een delict op straat, in winkels of warenhuizen of in cafés, bars of disco’s.Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Arie (6-10-2010 om 00:00)
Zeeland is ook echt wel veiliger als je het met de rest van Nederland vergelijkt. Ik woon nu 8 jaar in Zeeland, heb me nog nooit zo veilig gevoeld, maar ik woon dan in een fijn dorp. Dat wil niet zeggen dat alles veilig in Zeeland, zo wordt er regelmatig gevaarlijk langzaam gereden.
Willy (5-10-2010 om 17:57)
Hier snap ik niks van veilig lees wat er onder staat , echt niet veilig durf s,avonds niet eens me deur open tedoen gewoon lekker voor je zelf zorgen want niemand kijk naar je
Jeroen Massuger (5-10-2010 om 13:47)
Ik ben geen zeeuw maar voel me wel veilig in oostburg. het is ook je eigen instelling. waar bemoei je jezelf mee en waarmee niet. en zorgg ervoor dat je huisje goed beschermd is tegen inbrekers en zo. dat TNS/NIPO is wel erg opdringerig hoor. ik heb de enquette ook gehad maar wou er niet aan mee werken omdat het niet zo anoniem is als ze zeggen. toch 4 x een enqutte gehad.. de aanhouder wint zeggen ze .. nu helaas niet.. ik win
Yari (5-10-2010 om 12:53)
Rob is de enige op de wereld. Als hij geen politie ziet dan ziet niemand politie. Of hij komt alleen buiten bij grootschalige evenementen...dat kan ook natuurlijk.
Rob (5-10-2010 om 12:04)
Vlissingen scoort hier weer eens. Ik woon zelf ook in Vlissingen en van enige handhaving of controle lijkt geen enkele sprake. Laats wel een grote en succesvolle actie , het kan dus wel ! Zelden zie je politie, behalve bij grootschalige evenementen. Maar goed : nieuw kabinet, nieuwe kansen ?
Natas (4-10-2010 om 21:36)
Begrijp er niks van,wie liegt er? de krantenkoppen,of nieuws op internet? dan zou u toch u ogen meer moeten openen want onveilig is het degelijk wel, zowel op straat als het verkeer.