'Gratis shoppen' kost veel geld

Toegevoegd: 08-10-2010, 14.49 uur

Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Het aantal diefstallen in Zeeuwse winkels neemt nog steeds toe. Jaarlijks hebben meer dan 600 ondernemers te maken met winkelend publiek dat gratis komt 'shoppen'. Dit kost de Zeeuwse detailhandel vele tienduizenden euro’s.

Om winkeldiefstal te voorkomen organiseert de Kamer van Koophandel op 13 oktober in Middelburg en 22 november in Terneuzen de zogeheten ‘Betty Jatgraag Show’. Dit samen met het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Zeeland en Regiopolitie Zeeland. Ondernemers en hun medewerkers krijgen tips aangereikt om diefstal te voorkomen. Ruim 100 ondernemers en winkelpersoneel hebben zich al aangemeld.

Veiligheid is voor de meeste winkeliers een belangrijk thema. Niet voor niets wordt er veel geld uitgegeven aan beveiliging. Zo hangt de ene winkelier camera's op en de ander plaatst detectiepoortjes om dieven te ontmoedigen. Toch blijken deze maatregelen in de praktijk niet altijd voldoende te zijn.

Oplettende medewerkers kunnen veel problemen voorkomen, want hoe meer belemmeringen er zijn hoe groter de verleiding wordt om niet af te rekenen. Maar hoe herken je een dief? En wat doe je als je iemand betrapt op diefstal? Allemaal vragen waar ondernemers en hun medewerkers tijdens de Betty Jatgraag Show antwoord op krijgen.

Veel Zeeuwse winkeliers hebben wel vaker met het bijltje gehakt, maar zullen toch verrast zijn door de methodes die dieven inzetten om hun doel te bereiken. Een kinderwagen voorzien van een aluminium 'zak' is hier een goed voorbeeld van. Op slinkse wijze kunnen zo detectiepoortjes omzeild worden.

Een minder riskante, maar populaire, methode is de retourfraude. Winkeldieven proberen gestolen artikelen terug te brengen met nagemaakte kassabonnen. Retourfraude is sterk in opmars en het vergt extra alertheid van het winkelpersoneel. Dat is niet altijd even gemakkelijk, want de laatste jaren wordt er steeds meer in georganiseerde groepjes gewerkt. De ene dief leidt de caissière af, terwijl een 'collega' op hetzelfde moment verderop de zakken vult.

Naast praktijkvoorbeelden en tips om diefstal te voorkomen komen tijdens de show ook de nadelige gevolgen van diefstal aan de orde. Cijfers laten zien dat 16.5 procent van de totale jaaromzet van een onderneming verloren gaat aan diefstal. Dat komt neer op 1 dag per week werken. Er wordt langzaam maar zeker steeds meer aangifte gedaan, maar nog veel winkeliers kiezen er voor om hun eigen boontjes te doppen. Omdat er niet altijd aangifte wordt gedaan ontstaat er een vertekend beeld van de daadwerkelijke omvang van het probleem.

De Betty Jatgraag Show vindt plaats op 13 oktober in hotel van der Valk in Middelburg en op 22 november in het Scheldetheater in Terneuzen. Meer informatie en aanmelden via: www.kvk.nl/veiligondernemenzwn.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
John (9-10-2010 om 00:43)
Inderdaad @Harry Dat slappe Gedoe van de Justitie , in Nederland Loopt de spuigaten uit , veel zwaardere straffen. Voor winkeldiefstallen , enz. Plus foto met naam op internet zetten , En met wat voor strafbaar feit er bij , Zoiets als de schandpaal van vroeger , voelt dat.
Kees (8-10-2010 om 22:50)
Een behoorlijk deel van de winkediefstal vindt plaats door het eigen personeel. Wordt daar ook een informatieavond voor georganiseerd? Wordt dat dan de Personeel Jat Graag Show?
Harry (8-10-2010 om 15:43)
Het zou ook helpen als er eenmaal iemand betrapt en opgepakt is voor winkeldiefstal, deze persoon veel en veel zwaarder te straffen. Nu staan ze binnen een uur weer buiten met een bekeuring van nog geen 100euro! Voor een aangifte van een gestolen prtemonnee ben je langer op het bureau bezig......