Zeeuwse politie ook op Amber Alert

Toegevoegd: 12-10-2010, 11.06 uur

Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - De Zeeuwse politie kan sinds kort ook aanvragen indienen om een zogeheten AMBER Alert in te stellen. AMBER Alert is een landelijk waarschuwingssysteem voor dringende en levensbedreigende vermissingen van kinderen.

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) toetst of een vermissing aan de criteria voldoet. Zo moet het kind jonger zijn dan achttien jaar. Een tweede eis is dat er direct gevaar moet bestaan voor het leven van het kind of gevreesd moet worden voor ernstig letsel. Verder moeten er een foto van en voldoende informatie over het vermiste kind beschikbaar zijn en een eventuele verdachte of een gebruikt voertuig. Tot slot moet het vermiste kind zo snel mogelijk opgenomen worden in het landelijke signaleringssysteem.

Het Landelijk bureau vermiste personen plaatst een AMBER Alert op de beschikbare systemen en diverse websites. Als het mogelijk is, geven zij een voorwaarschuwing aan diverse media. Indien noodzakelijk zal ook het Landelijk bureau vermiste personen contact zoeken met buitenlandse politie-instanties.

Indien de vermissing niet voldoet aan de gestelde criteria, kijkt het Landelijk bureau vermiste personen, in overleg met de politie, welke andere vormen van publiciteit kunnen worden ingezet. Zoals het gebruik van de internetsites voor vermiste kinderen of vermiste volwassenen of het inschakelen van de media. De kracht van een waarschuwing ligt in de snelle alarmering van het publiek, het is daarom zaak om dit middel zo snel mogelijk na de verdwijning of ontvoering van een kind in te zetten.

Een Alert blijft maximaal 24 uur na het tijdstip van uitgeven actief en zal daarna van de server worden verwijderd. Indien het kind nog niet terecht is, blijft plaatsing van de informatie gehandhaafd op de website voor vermiste kinderen.

 

Politie Zeeland hoopt dat zoveel mogelijk Zeeuwen zich aanmelden via de website amberalertnederland.nl. Deelnemers ontvangen daarna AMBER Alerts op de computer, mobiele telefoon of website.Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750