Weerbericht:
Zonnig
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

Grote drugscontrole in Breskens

Toegevoegd: 16-10-2010, 23.42 uur - Update: 17-10-2010, 13.49 uur
Door: Manfred Berrevoets
BRESKENS - Bij een grote drugscontrole op het Veerplein in Breskens zijn 20 verdachten aangehouden.  

De controle vond plaats omdat bij de Zeeuwse politie veel signalen binnenkomen van overlastgevende drugstoeristen. Het doel van de controle was dan ook om die overlast te verminderen.  

De overlast wordt bij de politie gemeld door buschauffeurs, bezorgde ouders en gebruikers van het fiets-/voetveer en het openbaar vervoer. De overlast bestaat voornamelijk uit het verspreiden van een penetrante wietlucht, mensen die softdrugs gebruiken, a-sociaal gedrag en (be)dreigende situaties. Het blijkt uit klachten dat mensen zich niet veilig voelen op het Veerplein in Breskens.

Zaterdag werd er dus op dit soort overlast gecontroleerd, maar ook op de uitvoer van drugs. Bij de controle werd gebruik gemaakt van een drugsspeurhond van de Dienst Levende Have in Rotterdam (en zijn geleider). Deze hond controleerde in de (lege) bussen en in personenauto's die tijdens de controle werden gestopt. Op deze manier werden er drugs boven water gehaald die op de gekste plaatsen verstopt zaten. (Bijvoorbeeld tussen banken, of in een achterlichtunit van een personenauto.)

De controle begon om 15.15 uur zaterdagmiddag. De politie Zeeland mocht werken vanuit het gebouw van het Waterschap dat is gevestigd nabij het Veerplein. Vanuit dat kantoor werden de bussen en personenauto's gecontroleerd. Er werden verdachten aangehouden die binnen gefouilleerd konden worden.

Ook was er een hulpofficier van justitie beschikbaar die de aangehouden verdachten ter plekke kon voorgeleiden en er was een mobiel pin-apparaat beschikbaar, waardoor de buitenlandse verdachten hun boetes direct konden betalen. Dat gebeurde in totaal 15 keer. Alle buitenlandse verdachten (Belgen en Fransen) kregen direct een transactievoorstel van € 400,-. In totaal is er dus voor € 6000,- aan boetes betaald.

Nederlanders die werden betrapt op het vervoeren van drugs kregen een proces-verbaal mee naar huis. De officier van justitie gaat het boetebedrag nog nader bepalen. Er werden verschillende soorten drugs in beslag genomen. De hoeveelheden hard- en softdrugs die in beslag zijn genomen bij de drugscontrole in Breskens zaterdag zijn:
- 114,4 gram hennep
- 8,7 gram hasj
- 34 gram cocaïne

Hennep (wiet), hasj en dit keer ook cocaïne worden vernietigd. De persoon die de cocaïne bij zich had is in verzekering gesteld en zit op dit moment in een politiecel in Torentijd.

Er werd niet alleen op drugs gecontroleerd, van verdachten werd ook nog bekeken of zij eventueel nog boetes hadden openstaan. Dat bleek het geval bij een Fransman. Hij moest nog € 210,- betalen.

Aan de controle werkten 15 politiemedewerkers mee en er werden in totaal dus 20 verdachten aangehouden. In totaal zijn er in de drie grote controles die tot nu toe zijn gehouden 54 verdachten aangehouden. In de wat kleinere controles die tijdens de surveillances plaatsvinden zijn in een jaar tijd ongeveer 160 verdachten aangehouden.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
John (17-10-2010 om 15:17)
Perfecte Actie van de Politie. Tjonge dit is maar een moment opname , van een paar uur. Dan nog cocaïne erbij ook . Het is Triest , wat moet men met die rotzooi . Een veel strenger drugs beleid voeren in Nederland. Er hangt zoveel misdaad rond drugs , en loopt de spuigaten uit Ook veel hogere Boetes geven.
Jeroen Massuger (17-10-2010 om 15:00)
Goed zo! al die drugstoeristen buiten stampen en een levenslang verbod geven om in nederland te komen.. hier groeien onze kinderen in op.. gooi gewoon checkpoint weer open is ook beter voor terneuzen dan kan de gemeente weer geld vangen met parkeer boetes en parkeergeld.. mooitoch dan zijn wij er van af! mottig volk....
Ettepett (17-10-2010 om 13:15)
Prima actie van de politie in plaats van langs de weg staan om te kijken of we niet 3 km te hard rijden.Dit mogen ze wat mij betreft elke week doen en ook daarbij nog alcoholcontroles.
Een bezorgde moeder (17-10-2010 om 11:53)
Ja t is logisch dat dit gebeurt, vroeger ging het allemaal legaal via Checkpoint maar dat moest zonodig dicht. En nu is het verhuisd, jammer dat de gemeente Terneuzen zo dwars ligt, Ik zie in Terneuzen nu ook op straat dealen, en dat hebben ze zelf in de hand gewerkt.
Arie (17-10-2010 om 10:47)
Een penetrante lucht is ook regelmatig waarneembaar bij nieuwdorp (industrie) lewedorp- McCain, krabbedijke, frietfabriek, Kortgene, groenvoerdrogerij.. Slik op de weg zorgt voor onveilige situaties maar dat is allemaal geen problerm? vreemd.