Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
13 files van totaal 49 km

OM: 'Ongeluk dood door schuld'

Toegevoegd: 05-11-2010, 09.42 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De 19-jarige jongeman uit Kapelle noemde zichzelf graag een sportieve rijder, maar de praktijk zag er beduidend anders uit. Nog maar krap had hij zijn rijbewijs of hij had al een forse snelheidsovertreding op zijn conduitestaat, gevolgd door nog eens te hard rijden met als gevolg dat-ie uit de bocht vloog en in een sloot terechtkwam. Zijn broertjes die achterin de auto zaten kwamen er wonderwel ongehavend vanaf.

Dat was vorig jaar. Donderdag stond hij in Middelburg terecht voor dood door schuld met de hoogste kwalificatie: roekeloos rijgedrag en hoorde hij een celstraf van acht maanden en een rijontzegging van drie jaar tegen zich eisen.  Overigens had officier van justitie W. Suijkerbuijk nog overwogen om doodslag ten laste te leggen in plaats van dood door schuld.


De Kapellenaar wordt verantwoordelijk gehouden voor het verkeerongeval dat op 24 mei op de Langeweg in Wilhelmina plaatsvond en dat het leven kostte aan een 22-jarige motorrijdster uit Nieuwerkerk. Op die weg, waar een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur geldt, kreeg de Kapellenaar 'een kick' om vlak voor de bocht terug te schakelen om vervolgens zo hard mogelijk door de bocht te gaan. Liefst driftend. Bij de direct daarop volgende bocht ging het mis. De wagen driftte, de achterkant brak uit en de wagen werd voor de beginnend bestuurder onbestuurbaar.

De auto kwam op de linkerweghelft terecht, de motorrijdster kon de wagen iet meer ontwijken een botsing was onvermijdelijk. De vrouw overleed ter plaatse. Uit onderzoek bleek dat de Kapellenaar minimaal 94 kilmeter per uur moest hebben gereden. Volgens de drie passagiers van de Kapellenaar moesten zij zich ook voor het ongeval regelmatig in zijn auto schrap zetten vanwege zijn rijgedrag.

Bij de aanrijding raakten twee van hen gewond. De Kapellenaar bleef zelf ongedeerd. Dat de Kapellenaar eens een dodelijk ongeval zou veroorzaken was voor de officier slechts een kwestie van tijd. ,,Het was niet de vraag of, maar wanneer'', zei Suijkerbuijk, die eraan toevoegde dat gezien zijn vorige ongevallen de jongeman er kennelijk niets van had geleerd en zijn rijgedrag nauwelijks had aangepast.

De raadsman van de Kapellenaar had  een geheel andere kwalificatie voor zijn cliënt rijgedrag op die dag: het was geen roekeloos rijgedrag geweest, maar een grove verkeersfout. Bovendien had volgens hem de motorrijdster uit kunnen wijken. Als gevolg van zijn rijgedrag gaat het CBR hem een rijtest afnemen om te kijken of hij nog wel geschikt is om een voertuig te besturen.

De rechtbank wijst vonnis op 18 november.

Zie ook:
- Dode bij ongeval Wilhelminadorp (24-05-2010)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Martine (29-12-2010 om 00:36)
Toch raar dat mensen altijd uit gaan van kranten artikels. Deze 19 jarige bestuurder had namelijk nog nooit in de sloot gezeten met zijn auto. En ik denk dat dit al een straf opzich is want je rijd iemand niet bewust dood. Hij had dit ook niet gewild
Rutger (19-11-2010 om 09:36)
Raadsman mag ook wel eens nadenken, uitwijken op een motor in een bocht, jeah right. dat kan never! remmen in een bocht haast onmogelijk en anders heb je ruimte nodig die ze niet had. motorrijders die wheeleis doen is ook artikeltje 5 en driften dan? gewoon slecht
John (10-11-2010 om 15:36)
Ik snap best dat de raadsman het op moet nemen voor zijn client maar dit is de omgekeerde wereld. En dan zo'n rijtest dan doet hij zijn best en krijg hij ze rijbewijs weer terug. Rijbewijs inleveren en nooit meer treug geven!!!!
Iemand (10-11-2010 om 01:57)
Zie ze vaak voorbij komen, lage honda joint voor mij ook een teken , waarom laten wij dit doorgaan.zeg er wat van en je word bedreigd.voor mij geen petjes. (alleen aan de boom)
Boze moeder! (8-11-2010 om 22:38)
Zoveel verdriet en dan zo'n uitspraak......woede komt boven!! Hoe komen ze op het idee helemaal zo'n "raadsman" ik zou me mijn ogen uit m'n kop schamen!! Heeft hij zelf kinderen,dan is het tehopen dat zijn kinderen dit nóóóóóóóóit overkomt,zowel dan zal hij wel anders voelen en denken.
Mar (8-11-2010 om 20:54)
André, Ik hoop ook op een hele zware straf; hij leert duidelijk nergens van. Wat zou zijn familie hiervan vinden; hij bracht ook al zijn broertjes in gevaar! Brrrrr.....van zulke mensen krijg je toch kippevel!
Cookie-instellingen beheren