Weerbericht:
Wisselend bewolkt, in de middag onweersbuien. Vrijdag opnieuw buien
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 3 km

Geneeskundig materieel in Borssele

Toegevoegd: 29-11-2010, 16.05 uur
Ondertekening van de huur- en stallingsovereenkomst . Ondertekening van de huur- en stallingsovereenkomst .
Ondertekening van de huur- en stallingsovereenkomst .
© Foto: Veiligheidsregio Zeeland
Door: Roland de Jong
BORSSELE - Maandag is door Veiligheidsregio Zeeland een huur- en stallingsovereenkomst met de gemeente Borsele ondertekend voor het stallen van de Geneeskundige Combinatie. Al het materieel dat onderdeel uitmaakt van de combinatie staat vanaf maandag in de brandweerkazerne aan de Quistenburg 3 in Borssele.

Een Geneeskundige Combinatie (Gnk-C) is een groep professionele en vrijwillige hulpverleners en hun materieel die ingezet kan worden wanneer bij een ramp of groot ongeval de reguliere medische hulpverlening ontoereikend is. Een Gnk-C bestaat in principe uit een Mobiel Medisch Team (MMT), een AMBU-team en een Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie (SIGMA-team) met bijbehorend materiaal zoals een tent met bedden, verband- en verzorgingsmiddelen en eenvoudige medicatie.


Een Gnk-C werkt onder de verantwoordelijkheid van de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) en staat onder aansturing van een Geneeskundig Officier van Dienst. In Nederland waren initieel 49 Gnk-C's actief die vanaf 2008 zijn teruggebracht naar 29. Zeeland moest ook één Gnk-C inleveren.

De overeenkomst is vandaag officieel getekend door burgemeester Jaap Gelok van de gemeente Borsele, waarnemend algemeen directeur Peter van Dijk van Veiligheidsregio Zeeland en directeur Ronald de Meij van GHOR Zeeland, in aanwezigheid van brandweercommandant Leen van der Maas van gemeente Borsele.

Het materieel stond vooralsnog verspreid door heel Zeeland en wordt met behulp van deze overeenkomst op één plaats ondergebracht. Ten tijde van een ramp versnelt dit het proces om het materieel in te zetten. Mocht het in Zeeland aanwezige materieel ontoereikend zijn, dan zijn er goede contacten met de aangrenzende veiligheidsregio’s Midden- en West-Brabant en Rotterdam-Rijmond voor de inzet van hun materieel.

In geval van nood kan ook een beroep worden gedaan op materieel van de Civiele Bescherming in België.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750