Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
27 files van totaal 112 km

EOD laat vliegtuigbom exploderen

Toegevoegd: 03-12-2010, 14.23 uur
De bom was eerder deze week gevonden in Poortvliet.
De bom was eerder deze week gevonden in Poortvliet.
© Foto: Brandweer en Rampenbestrijding Tholen
Door: Brandweer en Rampenbestrijding Tholen
SINT PHILIPSLAND - In Sint Philipsland is donderdag door de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie een vliegtuigbom tot ontploffing gebracht. De bom was eerder deze week gevonden door een akkerbouwer die bezig was met ploegwerkzaamheden aan de Bitterhoekseweg in Poortvliet.

De EODD heeft woensdagmiddag de zogeheten 500 ponder onklaar gemaakt door de ontsteker te verwijderen. Donderdag is toen de bom tot ontploffing gebracht in het Rammegors bij Sint Philipsland. De bom is waarschijnlijk afkomstig van een Engels vliegtuig dat in de Tweede Wereldoorlog zijn bommen heeft afgeworpen.


Om de bom onschadelijk te maken is een kuil van zo'n 6 meter diep gegraven. In de kuil werd de bom gelegd die, nadat deze weer afgedekt was met zand, middels springstof tot ontploffing werd gebracht. Door de explosie ontstond een enorme krater. Na controle door de EODD of de bom volledig was vernietigd, werd de krater weer dicht gemaakt.

De EODD is dagelijks bezig met dergelijke klussen en krijgt zo'n 2000 meldingen per jaar te verwerken. Het gaat dan om zowel grote alsook kleinere explosieven. Dergelijke vliegtuigbommen worden jaarlijks ongeveer 60 keer gevonden.


Foto's


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren