Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
10 files van totaal 33 km

Gemeenten gaan minder strooien

Toegevoegd: 17-12-2010, 22.42 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Het strooizout raakt langzaam op. Zodoende passen verschillende gemeenten hun strooiregime aan. Dit betekent minder gestrooide wegen en dus gevaarlijkere situaties voor het verkeer.

In Zeeland kampt onder meer Hulst met problemen. “De zoutvoorraad is momenteel niet voldoende om alle wegen sneeuw- en ijsvrij te houden. Daarom is de gemeente Hulst genoodzaakt de gladheidbestrijding aan te passen. Vooralsnog wordt enkel nog de zogenaamde A-route gereden. Deze omvat de wijk- en dorpsontsluitingswegen. Omdat veelal ook de wegen buiten de bebouwde kom gelijktijdig door de andere overheden worden behandeld, ontstaat er vrij snel een sluitend netwerk van begaanbare wegen. De B-route omvat voornamelijk de woonstraten. Deze worden voorlopig niet gestrooid”, aldus Micaëla Van Bunder, gemeentevoorlichter.


Het tekort aan zout ontstaat door problemen met de aanlevering. De gemeente Hulst had bij aanvang van het winterseizoen de gebruikelijk hoeveelheid zout in voorraad. Van Bunder: “Dit was ook de maximale opslagcapaciteit. Deze voorraad wordt vervolgens gedurende de winterperiode stelselmatig aangevuld. Dat gebeurt nu niet in voldoende mate. De leveranciers hebben nog wel zout in voorraad, maar weigeren gevraagde hoeveelheden uit te leveren. Er wordt slechts zo nu

en dan een beperkte voorraad geleverd.”

“De gemeente Hulst doet er, onder andere in samenwerking met andere Zeeuwse gemeenten, alles aan om zoveel mogelijk zout te bemachtigen. Daartoe zijn en worden alle mogelijke leveranciers benaderd en alle wegen bewandeld. Per keer is voor het rijden van de A-route circa 11 ton zout nodig. Voor de B-route gaat het om 16 ton per keer. Op dagen met ernstige sneeuw of ijzer komt dit normaliter neer op het gebruik van zo’n 50 ton zout per dag. Dit is momenteel niet haalbaar. Daarom wordt voorlopig enkel een aangepaste A-route gereden. Daarnaast wordt zoveel als mogelijk sneeuw geruimd en wordt gewerkt met aangepaste methodes, waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van een mengeling van dooimiddelen”, aldus de voorlichter.

Ook Vlissingen heeft te weinig zout. “Vanwege de aanhoudende winterse weersomstandigheden en de stagnatie in de levering van het bestelde strooizout door de leverancier, is de gemeente genoodzaakt haar strooiregime voorlopig aan te passen. Dit betekent dat voorlopig alleen op de hoofdwegen wordt gestrooid. Dit zal mogelijk tot een grotere overlast leiden voor de burger en weggebruiker. Dat spijt ons, maar we vragen om hun begrip.”

“Gezien de weersvoorspelling voor de komende dagen, is er dus uit voorzorg voor gekozen om spaarzamer om te gaan met de voorraad strooizout. Middels waarschuwingsborden langs diverse wegen worden de weggebruikers geattendeerd op het aangepaste strooiregime”, aldus de gemeente.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jan band (19-12-2010 om 15:51)
Winterbanden hebben bij een nat en droog wegdek bij een temp van ongeveer 3 graden en een snelheid van 100 km/h zelfs 5 meter meer nodig om stil komen te staan.Je hebt zelfs eerder last van aquaplannig en bij ijzel helpt zelf een rupsband niet meer. All weather banden zijn goed genoeg in Nederland!
Mo (19-12-2010 om 13:23)
Robert, zeker al eens met je hoofd tegen de voorruit terecht gekomen?, want verstand heb je niet! Hoe durf je, versleten zomerbanden? vrekken!!!??? Mensen met winterbanden zijn degenen die anderen in gevaar brengen.Ze nemen wel een ander mee in hun glijpartij met veel te harde snelheden. Idioterie!
Mar (19-12-2010 om 11:46)
Robert, IETS meer grip...dat zeg je goed! Ik heb trouwens geen versleten banden hoor, hoe kom je daarbij? En je aanpassen scheelt een heleboel; als iedereen dat nou eens deed zijn we al een heel eind, dacht je ook niet?
Robert (19-12-2010 om 10:20)
Mar je lult ,winterbanden helpen ook met ijzel ,je hebt gewoon iets meer grip en nu met versleten zomerbanden op de weg ,breng je inderdaad andere in gevaar. Alleen je moet er niet mee harder gaan rijden ,je hebt gewoon meer grip maar ze helpen niet tegen stom lullen,en vrekken
Sneeuw (19-12-2010 om 07:18)
Er is wel geld voor koninginedag, giro d'italia en de tour. Tonnen heeft dat gekost. Maar nu de sneeuw gevallen is denkt de gemeente opeens niet meer aan de burger, Wat kost dit niet voor het bedrijfsleven maar daar maken die ambtenaren zich niet druk om. Tijd zat om te genieten van de sneeuw.
Joy (19-12-2010 om 00:50)
Dat strooizout op is na 1x een vriesweek is merkwaardig. Maar sneeuwschuivers rijden niet op strooizout, dus lijkt me toch dat in Middelburg en omgeving wat sneeuw geschoven zou kunnen worden. Rijd je Middelburg binnen lijkt de weg wel een maanlandschap. Zelfs de Vlissingseweg lijkt ongeschoven.
Cookie-instellingen beheren