Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
24 files van totaal 90 km

Driekwart garagebedrijven onveilig

Toegevoegd: 27-12-2010, 13.26 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Veel garagebedrijven in Nederland werken onveilig: bij bijna driekwart van de garages is wel iets niet op orde. Dat blijkt uit een onderzoek van de Arbeidsinspectie.

In totaal werden ruim 1.060 garages gecontroleerd. Bij dertig van die garages werd door de inspectie het werk (preventief) stilgelegd omdat er te veel veiligheidsrisico's waren. Naar verhouding hebben truckgarages de zaken het slechtst op orde. Bij 83 procent van die garages werden overtredingen geconstateerd. Bij garages voor openbaar vervoerbussen was de situatie het positiefst: 63 procent maakte daar één of meerdere overtredingen.


De meeste overtredingen zijn geconstateerd op het gebied van machineveiligheid. Bij de meeste van deze overtredingen ontbraken schermen of andere beveiligingen op machines, bijvoorbeeld boormachines, zodat er kans bestaat op contact met bewegende delen van de machine. In 38% waren er machines (vaak hefbruggen) niet gekeurd of niet onderhouden, of kon niet worden aangetoond dat dit het geval was.

In 17% van de overtredingen troffen inspecteurs gevaarlijke situaties aan omdat machines niet voldoende waren verankerd aan de bodem of wand, zodat er kans bestond op onverwacht en ongewenst verschuiven van de machine of ontbraken voorzieningen om te voorkomen dat men geraakt kon worden door voorwerpen of onderdelen.

DME
In het inspectieproject is streng gekeken naar de blootstelling aan dieselmotoremissie. Dieselmotoremissie (DME) is kankerverwekkend. Daarom volstaat het volgens de inspectie niet om bij door dieselmotoren aangedreven voertuigen pas op de brug een afzuigslang op de uitlaat aan te sluiten, zoals men gebruikelijk doet. Ook tijdens het met draaiende dieselmotor naar binnen en naar buiten rijden, moet een tijdelijke opzetfilter worden geplaatst op díe dieselvoertuigen die niet beschikken over een inbouw- of retroroetfilter.

Bij een kwart van de geïnspecteerde bedrijven ontbraken opzetfilters. De overtredingen op het gebied van DME en roetfilters besloegen in totaal ongeveer driekwart van de overtredingen met gevaarlijke stoffen. Het overige kwart van de overtredingen bij het hanteren van gevaarlijke stoffen had te maken met vooral opslag en etikettering van chemische producten en voorlichting aan werknemers over de gevaren ervan.

De meest frequente overtreding op het gebied van een veilige werkomgeving was het ontbreken van een leuning of hekwerk op trappen of langs randen van open verdiepingen die bijvoorbeeld als opslagplaats fungeerden. Dit was in ongeveer 40% van de werkomgeving-overtredingen het geval. In 12% was het zodanig rommelig op de werkplaats dat een onveilige situatie ontstond. In overige gevallen was de elektrische installatie ondeugdelijk of waren de vluchtwegen niet in orde of niet goed aangegeven.

Opvallend was het geringe aantal overtredingen op het terrein van fysieke belasting. Het was slechts in uitzonderlijke situaties dat een inspecteur constateerde dat er mogelijkheden onbenut bleven om de werknemers te beschermen tegen fysiek te zwaar werk, óf dat de gevaren van het fysiek zware werk niet was beoordeeld.

Er is 43 keer geconstateerd dat er geen goede persoonlijke beschermingsmiddelen aanwezig waren of werden gebruikt. De overige overtredingen lagen op het gebied van bedrijfshulpverlening, waarschuwingssignalering of onvoldoende verlichting op de werkplek.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Kaatje (27-12-2010 om 22:12)
En dan kan je terecht bij een garage die wel veilig werkt.
Paul (27-12-2010 om 16:14)
Jaja. Wat als je zegt: baas ik kan niet werken omdat je spul niet in orde is? Dan kan je mooi vertrekken naar het UWV om een andere baan te zoeken.
Cookie-instellingen beheren