Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Snelrecht rond de jaarwisseling

Toegevoegd: 29-12-2010, 11.24 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Net als in 2009 en 2008 zal er ook tijdens de komende jaarwisseling door politie Zeeland en Openbaar Ministerie hard worden opgetreden tegen veroorzakers van ongeregeldheden.

Er wordt zoveel mogelijk lik-op-stuk beleid toegepast. Het OM zal zwaardere straffen eisen tijdens zogenaamde snelrechtzittingen op 4 en 7 januari. Opgelegde taakstraffen moeten direct na de jaarwisseling worden uitgevoerd en opgelegde gevangenisstraffen zullen direct aansluitend na de snelrechtzitting moeten worden uitgezeten. Ook kan huisarrest voor de volgende jaarwisseling opgelegd worden.


Op 4 januari komen verdachten op zitting die strafbare feiten zouden hebben gepleegd van geringe ernst of feiten waarvoor geen voorlopige hechtenis gevorderd kan worden. Op 7 januari staan mensen terecht die worden verdacht van zwaardere delicten.

Hogere eisen
Het OM eist in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling hogere geldboetes, taakstraffen of gevangenisstraffen. De strafeis zal in alle Oud & Nieuw-zaken 75 procent hoger liggen dan anders. Met ingang van 31 december 2010 eist het OM hogere straffen als er sprake is van agressie of geweld tegen mensen met een publieke taak, bijvoorbeeld politiemensen, ambulancepersoneel en brandweerlieden.

Als deze delicten worden gepleegd dan zal de strafeis met 200 procent worden verhoogd. Vorig jaar was dat 150 procent. Een en ander is vastgelegd in een OM-richtlijn die in de Staatscourant van 16 december is gepubliceerd. De verhoging naar 200 procent geldt voor onbepaalde duur.

Schade

De aangerichte schade wordt op de daders verhaald. Dit kan al tijdens het snelrecht, als de hoogte van de schade bekend is. Is dat niet het geval dan krijgt de benadeelde, bijvoorbeeld de gemeente, de gegevens van de strafzaak om een civiele procedure te starten. Bij de kantonrechter kan dit op een eenvoudige en snelle manier.

Sneller hoger beroep
Indien veroordeelden hun straf niet accepteren en hoger beroep instellen, zullen de ressortsparketten en de gerechtshoven deze zaken met voorrang behandelen.

Signaal
Met het gebruik van snelrecht wil het OM net als vorig jaar het signaal afgeven dat normoverschrijdend gedrag niet wordt getolereerd en direct wordt afgestraft. Voorwaarde voor behandeling van een zaak door middel van snelrecht is dat, gelet op het korte tijdsbestek tussen de aanhouding en de zitting, voldoende bewijsmiddelen moeten kunnen worden vergaard met weinig onderzoek.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
@ alex (6-1-2011 om 12:32)
Alex, ik mis je, kom je terug?
Alex (30-12-2010 om 12:10)
Peter, ik mis je punt. Uitleg?
@ Peter (29-12-2010 om 23:51)
Waar heb jij het nou weer over? Schade aan je auto's? Jou ophalen? Die pet past ons allemaal? Dit bericht gaat over snelrecht met oud en nieuw he...en dat is een goeie zaak! Als het daadwerkelijk wordt toegepast en dat is maar afwachten....
Joerie (29-12-2010 om 17:06)
Heel goed!! laat maar zien wie de baas is. zeker het geweld tegen hulpverleners keihard aanpakken. jammer dat ze dit alleen met oud en nieuw doen
Schouwenaar. (29-12-2010 om 16:22)
Ik ben beniewd dit jaar. wat er allemaal gebeurd.
Peter (29-12-2010 om 15:16)
Snelrecht is de grootste onzin die er is, waar blijven onze rechten dan, ik ben al benadeeld voor 1000 euro door schade aan mijn auto,s,en ik heb geen poot om op te staan,en als ik wat doe wat hun niet bevalt dan komen ze miij ophalen. waar zijn mijn rechten nu? die pet past ons allemaal
Cookie-instellingen beheren