Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Grote reddingsactie rond Stormvloedkering

Toegevoegd: 29-04-2005, 07.04 uur
Door: Roland de Jong [Redactie HVZeeland.nl]
KAMPERLAND - De hulpdiensten zijn vrijdagochtend massaal uitgerukt voor een groot incident bij de Stormvloedkering. Brandweer, ambulancedienst, politie en KNRM zijn met diverse eenheden ter plaatse en onderweg naar de incidentlocatie.


Rond tien over zes vanochtend werden de schipper van het Station Noordland-/Burghsluis, alsmede de reddingboten Koopmansdank en Harder, eveneens van het KNRM reddingsstation Noordland-/Burghsluis opgepiept voor een inzet nabij de Stormvloedkering.

Een Belgische visserskotter, de Zeebrugge 28, was door nog onbekende oorzaak tegen de kering gevaren en daardoor was de boot lek geslagen. De opvarenden van het schip, volgens de eerste berichten ongeveer drie personen, hebben zich daarna in veiligheid gesteld door op één van de peilers van de kering te klimmen en aldaar te wachten op hulp.

Toen de redders van de KNRM ter plaatse kwamen bleek het geen gemakkelijke klus de opvarenden van het schip van de peiler te redden, met de reddingboot was het onmogelijk om de mensen van de peiler te halen. Daarom werd de hulp ingeroepen van de brandweer.

Rond vijf over half zeven werd de chauffeursgroep 1 van de brandweerkazerne Stromenweg in Middelburg gealarmeerd. De brandweerlieden van deze groep werden verzocht met prioriteit één de ladderwagen 4550 te bemannen en uit te rukken richting de stormvloedkering.

Inmiddels had de alarmcentrale contact met de OVD Veere-/Noord Beveland, de 4695 en werd ook contact opgenomen met de OVD Stadsgewest Vlissingen-/Middelburg. Tijdens dat overleg werd besloten dat ook de komst van de Vlissingse hoogwerker, de 4551, gewenst was.

Vermoedelijk zou de ladderwagen ook niet goed bij de peiler kunnen komen. Zodoende werd ook de chauffeursgroep rood opgepiept voor het incident. Rond tien voor zeven rukte de hoogwerker uit, deze arriveerde overigens omstreeks kwart over zeven op de incidentlocatie.

Enkele minuten voor zeven uur 's ochtends werd bekend dat er mogelijk één van de opvarenden van het schip vermist was. De alarmcentrale besloot daarop ook de waterongevallenwagen 4580 vanuit Middelburg ter plaatse te laten komen. Ook werd de tankautospuit 4732 vanuit Kamperland met prioriteit één ter plaatse gevraagd. De duikers namen overigens ook de brandweerboot 4585 mee.

Toen de duikers enkele minuten onderweg waren naar het incident bleek dat er niemand vermist was en dat de inzet van de duikers dus niet meer nodig was. De alarmcentrale besloot daarop dat de Middelburgse brandweerduikers terug konden keren naar de kazerne aan de Stromenweg.

De ambulances 7328 en 7309 stonden inmiddels al stand-by bij het incident in verband met mogelijke onderkoelingsverschijnselen van de opvarenden van het schip. Inmiddels was ook de politie ter plaatse en die probeerde de vissers inmiddels moed in te spreken.

Rond vijf voor half acht werden de drie opvarenden door middel van de Koopmansdank van de peiler gered. De ambulances 7328 en 7309 werden daarop naar het KNRM-station van Noordland-/Burghsluis verzocht. De reddingboot zou daar de drie onderkoelde vissers aan wal brengen. Omdat er drie drenkelingen waren werd inmiddels ook een derde ambulance gealarmeerd.

De drenkelingen werden omstreeks half acht aan wal gebracht bij het KNRM-station.


Foto's


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren