Weerbericht:
Vandaag enkele buien, komende nacht mist
Verkeersinformatie:
64 files van totaal 277 km

Weinig voorrang in Rilland

Toegevoegd: 24-01-2011, 12.19 uur
Door: Roland de Jong
RILLAND - De verkeerssituatie op de kruising Valckenisseweg-Swaanhilstraat in Rilland is erg onveilig. Zo bleek vanochtend wel tijdens een speciale verkeersactie van leerlingen van de reformatorische basisschool De Zandbaan uit het dorp.

Kinderen, ouders en omwonenden klagen steen en been over de situatie. Verkeer dat van rechts vanuit de Swaanhilstraat komt, heeft immers voorrang op het verkeer dat rijdt over de Valckenisseweg. In de praktijk blijkt echter dat weggebruikers zeer regelmatig verzuimen om deze voorrang ook daadwerkelijk te verlenen. De kruising wordt veel gebruikt door schoolgaande kinderen en zij wilden met de actie aandacht vragen voor hun plekje in het verkeer.


Leerlingen van de school hebben onlangs aan wethouder Knuit een stapel handtekeningen overhandigd over de onveilige situatie. Samen met de politie, de school en Veilig Verkeer Nederland had de gemeente daarom vanochtend een verkeersactie op touw gezet. Leerlingen uit de groepen zes tot en met acht hadden zich verdeeld over het gebied rondom de kruising. Een docent stond op 'wacht' om in de gaten te houden of er verkeer naderde. Zodra dat het geval was, kwam een scholier fietsend uit de Swaanhilstraat rijden om zo te kijken of de voorrang juist werd verleend.

Tijdens de actie bleek dat toch zeer regelmatig een remingreep nodig was. De kinderen waren immers voorbereid op 'doorrijders' en grepen natuurlijk zelf in wanneer zij zagen aankomen dat ze geen voorrang hoefden te verwachten. Weggebruikers die de voorrang niet juist verleenden werden een stuk verderop aangesproken door een andere scholier en een agent. De weggebruiker kreeg een gele kaart. Gelukkig waren er ook mensen die wel voorrang verleenden. Zij kregen een groene kaart uitgedeeld.

Rond de kruising zijn ook campagneborden geplaatst. Deze blijven nog zeker de rest van het schooljaar hangen om zo de aandacht te vestigen op de verkeerssituatie. De borden zijn gemaakt aan de hand van collages van de leerlingen. Een verkeersbord met de tekst ‘Let op! Rechts gaat voor’ attendeert het verkeer verder op de voorrangssituatie.


Foto'sLocatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jeroen (25-1-2011 om 20:31)
En die man met rode jas zonder gordel, politie lacht gewoon.
Transport (25-1-2011 om 17:57)
Fam. weick je weet zeker niet wat je zeg? Zonder ons(chauffeurs) heb jij geen eten of wat dan ook hoe denk je dat het in de winkel kom kaboutertjes zeker maar dat zie je niet zeker wat wij allemaal mee maken op de weg van wege een kantoorbaan
Wiwe (25-1-2011 om 14:47)
@Rillend, er zijn deze ochtend geen bekeuringen uitgedeeld, alleen waarschuwingen. En die druppel ligt daar om de snelheid weg te halen. @Jannie, de bus stond er maar heel even. Hij had ook op de weg kunnen parkeren, maar dan krijg je ook gevaarlijke situaties.
Bram (25-1-2011 om 02:45)
Beetje riskant om kinderen als lokaas te gebruiken in dit soort situaties. Beter ware het dat de verantwoordelijke ambtenaren met deze situatie werden geconfronteerd. Maar o.k. het doel heiligt de middelen. Nu maar hopen dat het probleem wordt opgelost voordat er echt slachtoffers te betreuren zijn.
VdVonck (25-1-2011 om 00:03)
Waarom zou de Mercedes rijder een artikel 5 moeten krijgen? Omdat hij/zij in een Mercedes rijdt? Iedere situatie van geen voorrang verlenen is gewoon gevaarlijk!
Jannie (24-1-2011 om 21:27)
En wat deed de politie aan de bus die in het filmpje met de knipperlichten aan geheel op stoep geparkeerd stond bij Hoekman voor???? Helemaal niets!!!!! Als of dat niet verkeersgevaarlijk is. Moet je eens proberen om met je kinderwagen of rollator er langs te komen! Gaat dus niet! Moet je de weg op.
Cookie-instellingen beheren