Weerbericht:
Opklaringen, vanavond en vannacht op steeds meer plaatsen (dichte) mist
Verkeersinformatie:
Geen files

Tanker vastgelopen bij Terneuzen

Toegevoegd: 24-01-2011, 21.14 uur - Update: 25-01-2011, 00.04 uur
Door: Manfred Berrevoets

TERNEUZEN - Bij Terneuzen is maandagavond rond 19.00 uur tanker met 3.000 ton dieselolie vastgelopen. De Nederlandse binnenvaarttanker Zennestroom ligt vast op een strekdam voor de buitenhaven.


De binnenvaarttanker Zennestroom was onderweg van Antwerpen naar Gent. Het schip had de olie geladen bij een raffinaderij in Antwerpen en ligt nu ter hoogte van de westelijke havendam. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland is het schip aan het droogvallen en ligt het volledig op de dam.

Sleepboten hadden een verbinding met het 110 meter lange schip tot stand gebracht, maar het slepen is gestopt in verband met risico op schade en daarmee breken of scheuren van de tanker. Rond 23.30 uur is er een ronde gemaakt rondom het schip. Er zijn geen lekkages geconstateerd. Om het zekere voor het onzekere te nemen, zijn er oliebestrijdingsvaartuigen ter plaatse en onderweg. Er is een lege tanker beschikbaar om eventueel over te kunnen pompen. Er staat te veel stroming om zogeheten oilbooms aan te leggen.

Nieuwe poging
Kort na middernacht is het laag water. Nieuwe sleeppogingen kunnen op z’n vroegst na vijf uur dinsdagochtend weer starten. Rijkswaterstaat heeft deskundigen over scheepsconstructies, berging en waterkwaliteit ter plaatse. Zowel in Terneuzen als bij de Veiligheidsregio in Middelburg zijn operationele teams bijeengekomen. De beide teams hebben overleg op welke manier en wanneer de tanker met gasolie het best kan worden losgetrokken. De hulpdiensten spreken van een GRIP-2 situatie.

Rond middernacht meldde de Veiligheidsregio Zeeland dat de lading van het schip vannacht zal worden overgepompt in een andere, lege tanker.

Volg ook onze berichtgeving op Twitter: www.twitter.com/hvzeeland.


Foto's


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren