Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 14 km

'Uitkeringsfraude duurde negen jaar'

Toegevoegd: 26-01-2011, 13.12 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Tegen een 57-jarige vrouw uit Nieuwerkerk is vandaag op de zitting van de rechtbank in Middelburg een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden geëist. De vrouw wordt ervan verdacht negen jaar lang uitkeringsfraude te hebben gepleegd. Haar ex-man verbleef regelmatig bij haar en dat zou zij niet hebben opgegeven.


Haar ex-man, die werd verweten dat hij profijt had getrokken van haar uitkering hoorde een taakstraf van 160 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden tegen zich eisen. Het stel scheidde in 1995 en vanaf die dag stond de auto van de man voor de deur van de vrouw omdat er in de straat waar hij woonde een parkeerverbod was. De man woonde vrijwel pal achter haar.

Dat de man regelmatig door de voordeur naar binnen kwam ontkende de vrouw niet, maar zei er wel bij dat hij dan ook direct weer door de achterdeur naar buiten ging of in haar woning op de bank in slaap viel. Af en toe bleef hij slapen en als hij bleef eten betaalde hij daar voor. Ook dronk hij 's morgens bij haar een kop koffie en buren zagen hem vertrekken. Daaruit trokken zij de conclusie dat hij bij haar verbleef en tipten in 2006 de sociale recherche. Die constateerde dat er niets aan de hand was.

In 2009 kwam er weer een anonieme tip en er volgde een onderzoek.  In 2010 werd de vrouw van haar bed gelicht, in een boevenwagen gestopt en naar Torentijd gebracht, waar zij urenlang werd verhoord. Uiteindelijk had zij een verklaring getekend waarin ze bekende fraude te hebben gepleegd. Immers, ze had een een-ouder-uitkering, terwijl har ex-partner regelmatig bij haar verbleef. Op de zitting verklaarde de vrouw te hebben getekend, omdat ze anders niet naar huis mocht.

De raadsman van het paar, H. Goedegebure, hekelde het optreden van de sociale rechercheurs en vooral de inhoud van het onderzoek dat ze hadden verricht. ,,Er is niets gecontroleerd, niets geverifieerd, niets onderzocht, niets geconcretiseerd. Alles is gebaseerd op een paar getuigenverklaringen en vandaaruit is het bewijs geconstrueerd.'' Verder viel het de raadsman op dat de rechercheurs wel tijd hadden om met vier man de twee te verhoren, maar geen tijd hadden gehad om degelijk onderzoek te verrichten.''

Hij meende dan ook dat de periode van negen jaar niet bewezen kon worden. Wel bewezen achtte hij dat er vanaf april 2010 wél was gefraudeerd, omdat het stel vanaf  die tijd weer samenwoonde en de vrouw dat niet had opgegeven. De gemeente heeft het paar inmiddels een acceptgiro gestuurd met het verzoek binnen tien dagen ruim 150.000 euro aan onterecht genoten uitkering over te maken.

De rechtbank wijst vonnis op 9 februari.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Mar (27-1-2011 om 15:22)
@Jep: Ja, in en intriest! Waar halen ze de brutaliteit vandaan, he? Laat ze maar hondepoep gaan scheppen in Hulst; daar zijn de poepzakjes wegbezuinigd!?Nou, maar dat gaat flink schelen op de begroting hoor! Beter die uitkeringsfraudeurs aanpakken; levert vast meer op.
Jep (27-1-2011 om 09:49)
@Mar,in Terneuzen mag alles, ken er ook één die sjoemelt met haar uitkering, word niets aangedaan want ze is zoo zielig....ja right! Wel zwart werken en onderverhuren. En wij maar steeds meer werken voor zulk soort mensen! Die zogenaamd "ziek" zijn, maar wel plantjes water kunnen geven én snoeien.
DD (27-1-2011 om 09:43)
Er is nog niet eens zeker of deze mensen gefraudeerd hebben, maar het oordeel hier is al gegeven. Als dit NEGEN JAAR heeft aangesleept, moet je je eens afvragen of er misschien meer aan de hand is. En die buren.... gadverdamme. Blij dat het mijn buren niet zijn.
Gsa (27-1-2011 om 08:49)
Fofies, zul je de persoon in kwestie niet is aangeven dan we betalen diegene al 30jaar voor niks, omdat de persoon gewoon lui is?????? Je weet het en je laat dat toe? Ik zal het wel niet snappen.
Jeroen (27-1-2011 om 07:45)
Fregat,ik keur het het helemaal niet goed,
Mar (27-1-2011 om 07:32)
En in al die 9 jaar kon mevrouw geen 1 baantje vinden om normaal aan je centen te komen? Laat me niet lachen zeg; dit is om te janken, stelletje aso's van de bovenste plank!
Cookie-instellingen beheren