Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km

Politie wil extra bevoegdheden

Toegevoegd: 04-02-2011, 12.12 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - In de periode van september 2010 tot heden zijn er in Zeeuws-Vlaanderen zeker honderd inbraken in (vakantie)woningen geweest. De politie wil extra bevoegdheden om de inbraakgolf tegen te gaan.

Volgens de politie vonden de meeste inbraken plaats in West-Zeeuws-Vlaanderen. In de maanden december en januari was het aantal inbraken “bovengemiddeld”. Met name vanuit het bureau in Oostburg wordt extra gesurveilleerd. Om het aantal inbraken tegen te gaan wordt momenteel ingezet op projectmatige aanpak.


“Deze aanpak is er op gericht het gebied West Zeeuws-Vlaanderen aan te wijzen als een gebied waar wij extra bevoegdheden hebben. Denk hierbij aan preventief fouilleren en onderzoek van voertuigen die in dit gebied op bepaalde tijdstippen worden aangetroffen. Dit om uit te sluiten of te bevestigen dat iemand iets met de inbraken te maken heeft of zou kunnen hebben”, zo schrijft de politie vandaag in een nieuwsbrief. Volgens de politie vergt zo'n project veel capaciteit, planning en goed overleg met gemeente en Openbaar Ministerie en kan het daarom even duren voordat alles van de grond komt.

De politie heeft al wel resultaat geboekt, maar het aantal (vermoedelijk) opgeloste zaken staat in schril contrast met het totaal aantal inbraken. Zo werden in december twee verdachten opgepakt in het kader van een onderzoek naar diverse inbraken in Terneuzen. “Bij dit onderzoek hebben we gelukkig nog enkele goederen aan de rechtmatige eigenaren kunnen teruggeven. De verdachten zullen op korte termijn voor de rechtbank moeten verschijnen”, zo meldt de politie. Een derde verdachte staat momenteel nog gesignaleerd.

Begin januari 2011 werden in Koewacht twee personen op heterdaad aangehouden in verband met een woninginbraak. De verdachten zijn ondertussen middels snelrecht bestraft. In Koewacht en Heikant vinden de laatste twee maanden regelmatig inbraken plaats. De aangehouden verdachten konden niet in verband worden gebracht met andere inbraken. Volgens de politie duidt dat er op dat er mogelijk sprake is van meerdere groeperingen. “Niet uitgesloten is dat de verdachte(n) uit België afkomstig is.” De politie roept mensen op om alert te zijn op wat er in hun omgeving gebeurt. “Noteer kentekens/signalement als u verdachte voertuigen/personen ziet. Vertrouwt u het echt niet, bel dan 0900-8844 en als u getuige bent van een inbraak bel dan gelijk 112.”

De politie heeft ook nog enkele tips. “Probeer uw sieraden goed vast te leggen door het maken van foto's en probeer sieraden die u toch zelden draagt in een kluis op de bank te bewaren. Vaak hebben we sieraden in huis met emotionele waarde die we eigenlijk nooit dragen. Als deze dan worden weggenomen is de emotionele impact nog zwaarder, terwijl de inbraak op zich al impact genoeg heeft.”


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Yari (6-2-2011 om 23:21)
@CO..en daar komt bij dat de politie geen verantwoording schuldig is aangaande jouw melding. Dus dit geroeptoeter heeft geen zin, behalve een beetje meebalken. @Eddie, nee ben geen politieman. Ik werp wel graag een ander licht op zaken. Beetje flauw om elke keer de politie af te plassen.
Yari (6-2-2011 om 23:16)
@CO... Nogmaals, hoeveel mensen denk je dat de politie heeft, en dan vooral in de nacht?? Weet jij waar de politie ten tijde van jouw melding mee bezig was??...moet ik nog meer zeggen? En daar komt bij...ze zijn aan jou geen verantwoording schuldig. Ik zei eerder al dat Eddie geen verstand heeft.tja
Ronald (6-2-2011 om 19:20)
Als iedereen nou is wat meer om zich heen zou kijken en melding maken van verdachte zaken, een stukje terug van de "sociale controle" waar we vroeger in dit landje zo trots op waren, misschien dat we dan met z'n allen tot een oplossing komen ipv naar elkaar te wijzen zoals hier regelmatig gebeurt!
Ron@ld (6-2-2011 om 16:19)
Inderdaad Yari. Mensen hebben geen flauw benul in het reilen en zeilen in de echte wereld. Zij hangen in hun eigen wereldje. Neem als voorbeeld de reactie van Marcel!! @ Marcel, heb heb je bewijs voor je uitspraak??
Olivier (6-2-2011 om 01:44)
Je kan een inbreker wel pakken, maar als hij/zij een boete krijgt voor het leegroven van tig huizen of een maand celstraf, dan is het dweilen met de kraan open. En via internet aangifte moeten doen, dat geeft een heel meelevend gevoel bij de burger!(sarcastisch) moeten we soms eigen rechter worden?
Mary-Ann (5-2-2011 om 23:59)
Goed idee! En dat van die kluis is helaas tegenwoordig wel nodig ja. Ze breken je muur eruit als je er thuis 1 hebt. Jammer dat mensen niet van de spullen van een ander af kunnen blijven!
Cookie-instellingen beheren