Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Nieuwe afspraken grenshulpverlening

Toegevoegd: 09-02-2011, 09.59 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De afspraken tussen Zeeland en Vlaanderen voor grensoverschrijdende samenwerking (GROS) in het geval van incidenten, rampen en crises zijn vernieuwd.

Dinsdagmiddag ondertekenden de heer J.M. Schouwenaar, voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland, en Commissaris van de Koningin, mevr. K.M.H. Peijs, de nieuwe protocollen voor grensoverschrijdende samenwerking met de gouverneurs van de Vlaamse provincies Oost- en West-Vlaanderen.


De gouverneurs van deze twee provincies hadden de protocollen al eerder ondertekend. De ondertekening van eenzelfde protocol met de provincie Antwerpen volgt later, daar ook Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant bij de vernieuwde afspraken met deze provincie is betrokken.

Vernieuwing van de afspraken was volgens een woordvoerder nodig na de invoering van de Wet veiligheidsregio (Wvr) op 1 oktober 2010. "Deze wet brengt veranderde taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden met zich mee voor Provincie Zeeland en Veiligheidsregio Zeeland. De Commissaris van de Koningin heeft sinds de invoering van de Wvr een toetsende rol bij rampenbestrijding en crisisbeheersing. De voorzitter Veiligheidsregio onderhoudt voortaan bij grensoverschrijdende incidenten de contacten met de gouverneur(s) in België."

"De protocollen geven aan hoe de informatie en afstemming tussen de bestuurlijk verantwoordelijken in België (de gouverneurs) en de voorzitter van Veiligheidsregio Zeeland verlopen. Het protocol geeft aan hoe in de voorbereiding wordt samengewerkt. Zo zijn er burenoverleggen over Geneeskundige hulpverlening en brandweer. Ook houdt een gezamenlijke werkgroep rampenbestrijding zich o.a. bezig met afstemming van rampenplannen en oefeningen."

"Bij incidenten die grensoverschrijdende effecten hebben zullen vertegenwoordigers vanuit België en Nederland in elkaars team deel nemen om een optimale informatie-uitwisseling en afstemming mogelijk te maken." Met de ondertekende protocollen zijn, naast de bestaande afspraken over wederzijdse brandweerbijstand en geneeskundige hulpverlening in het grensgebied, de nieuwe afspraken vastgelegd voor alle betrokken bestuurders.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren