Weerbericht:
Vandaag veel zon en zomers warm. Donderdag later regen en (onweers)buien
Verkeersinformatie:
Geen files

Vogelgriep pluimveebedrijf Schore

Toegevoegd: 25-03-2011, 09.36 uur - Update: 25-03-2011, 17.38 uur
Door: Roland de Jong
SCHORE - Bij een pluimveebedrijf aan de Steenweg in Schore is vogelgriep vastgesteld. Dat is vannacht geconstateerd.

Volgens het ministerie van Landbouw moet het bedrijf worden geruimd. In de grote loods van het bedrijf bevinden zich 127.500 legkippen. Sinds vanochtend acht uur geldt er een vervoersverbod voor pluimvee en pluimveeproducten in een zone van een kilometer rondom het getroffen bedrijf.


Het gaat om de zogeheten H7 variant van de ziekte. Het is nog niet bekend of het een laagpathogene (milde en niet zo besmettelijke) of hoogpathogene (zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke) variant is. Er zijn weinig zieke kippen op het bedrijf dus het lijkt erop dat het om een laagpathogene variant gaat. Maar onderzoek moet dat nog uitwijzen.

Omdat een laagpathogene H7 variant kan muteren tot een hoogpathogene (zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant), moet het bedrijf zowel bij een laag- als een hoogpathogene variant conform Europese regelgeving worden geruimd. De dieren zullen in de loop van de dag worden ontruimd.

Rond vijf uur werd bekend dat het om een laagpathogene variant gaat. De GGD zal dan ook niet meer gaan vaccineren en er wordt geen tamiflu verstrekt. Eerder maakte de instantie bekend nauwe contacten te onderhouden met de VWA en het bedrijf en voorbereidingen te treffen om de bewoners op het bedrijf, de vaste personeelsleden en de ruimers zo nodig te vaccineren tegen griep of Tamiflu te verstrekken. Die maatregelen zijn dus niet nodig.

Een besmetting met vogelgriep leidt zelden tot klachten bij mensen. Personen die geen geregeld en intensief contact hebben met pluimvee of met wilde vogels lopen een verwaarloosbaar klein risico op besmetting met vogelgriepvirussen.

Beperkingsgebied
Het gebied is als volgt begrensd:
1. Vanaf kruising Nijverheidsweg met Rijksweg N289, N289 volgend in oostelijke richting over het kanaal door Zuid-Beveland tot aan Kanaalweg Oostzijde.
2. Kanaalweg Oostzijde volgend in zuidelijke richting tot aan Westerschelde.
3. Westerschelde volgend in west-noordwestelijkelijke richting tot aan de Weg langs de Zeedijk.
4. Weg langs de Zeedijk volgend in noordoostelijke richting tot aan de Schoorse Zeedijk.
5. Schoorse Zeedijk volgend in noordelijke richting overgaand in Schoorse Oude Dijk volgend in noordwestelijke richting tot aan Rijksweg N289.
6. N289 volgend in oostelijke richting tot aan kruising met Nijverheidsweg.

Informatienummers
Heeft u vragen over Vogelgriep? Neemt u dan contact op met het DR-Loket via 0800-2233322. U kunt ook bellen met de GGD Zeeland via 0113-249456. Landbouw/veeteelt bedrijven die vragen hebben, kunnen contact leggen met de meldkamer van de Algemene Inspectiedienst (AID): 045-5466230.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Vermue (27-3-2011 om 12:16)
Ga er nou van uit dat in de gezondheidszorg waar meer en meer bezuinigd in moet worden , dat er in de Landbouw waar de boeren door de overheid op kosten gejaagd worden door nieuwe wetgeving daar beter voor hun dieren word zorgen dan voor de mensen in de zorg.
Vermue (27-3-2011 om 12:11)
Als eerste wens ik de fam Janssen veel sterkte toe met dit drama. Ik vraag mij wel eens af of de mensen die hier een reactie geven over dit geval of ze ook weten waar ze het over hebben (te grote bedrijven 127500 kippen op een kluitje) Die mensen moeten zich meer verdiepen in de agrariche sector.
Sanne (26-3-2011 om 10:40)
Inenten doen ze al zo lang ik weet, mijn man heeft er ook weleens bij geholpen, dus dat is het ook niet. we wensen de familie heel veel sterkte toe in deze zware klap.
Anoniem (26-3-2011 om 09:28)
De pluimvee inenten dan voorkom je problemen net als dit
CJM (25-3-2011 om 21:59)
Te veel kippen op een kluitje??? Dit waren vrije uitloopkippen!!!! Ze zaten niet allemaal in 1 schuur!! Ik kom er geregeld langs,en die kippen hebben een zee van ruimte. Ik wens in ieder geval iedere betrokkene veel sterkte toe.
Mieras (25-3-2011 om 21:27)
Dit is nog geen meegabedrijf hoor die hebben nog meer kippen (denk dan maar aan een miljoen of meer) maar het komt door die vrij uitloop!! daar kunnen vogels uit de lucht ook in komme en dan krijg je het anders niet zo gouw
Cookie-instellingen beheren